НОВИНИ

Биляна Дудова донесе единствената квота за България за Париж от европейската олимпийска квалификация по борба в Баку (ОБЗОР)

биляна дудова донесе единствената квота българия париж европейската олимпийска квалификация борба баку обзор
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 08.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Борба
Слушай новината

Общо 14 български състезатели взеха участие по време на европейската олимпийска квалификация по борба в Баку, Азербайджан, където бяха раздадени общо 36 квоти в отделните категории при мъжете и жените за Игрите в Париж 2024.

Единствена Биляна Дудова от родните представители успя да си осигури място във френската столица, след като заслужи една от двете визи при дамите в категория до 62 кг, с което се присъедини към Семен Новиков, който се класира за олимпиадата още през миналата година, когато спечели бронзов медал по време на световното първенство при 87-килограмовите в класическия стил.

За съжаление, откриващият ден на квалификацията в Баку приключи без успех за представителите ни в класическия стил при мъжете. Георги Иванов (130 кг) потегли с успех срещу сърбина Борис Петрушич, но в четвъртфиналите беше спрян с технически туш от азера Бека Канделаки. Останалите ни двама борци при класиците - Стоян Кубатов (77 кг) и Абу-Муслим Амаев (67 кг) - пък отпаднаха в осминафиналите и също засега остават без визи за Париж 2024.

Във втория ден от надпреварата Биляна Дудова спечели олимпийска квота в категория до 62 кг, след като записа две убедителни победи, в които дори не даде техническа точка на своите съпернички. Междувременно Миглена Селишка (50 кг), Евелина Николова (57 кг) и Мими Христова (68 кг) бяха елиминирани в четвъртфиналите, докато Ирена Бинкова (53 кг) и Ванеса Стоянова (76 кг) загубиха още в първите си срещи.

В третия и последен ден от състезанието на тепиха излязоха борците в свободния стил при мъжете, като Георги Вангелов (57 кг) и Ален Хубулов (125 кг) достигнаха до двубои за олимпийска виза. И двамата обаче се разминаха с квотите, след като Вангелов отстъпи с 3:7 на руснака Ариан Цютрин, а Хубулов загуби с 0:7 от представителя на Азербайджан Гиорги Мешвилдишвили. При свободняците България имаше още трима борци в лицето на Микяй Наим (65 кг), Мирослав Киров (74 кг) и Магомед Рамазанов (86 кг), но всички те отпаднаха в четвъртфиналите.

По този начин малко повече от три месеца преди откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 България има само двама сигурни участници в турнира по борба, а последните квоти за него предстои да бъдат разпределени по време на световната квалификация в Истанбул (9-12 май). На състезанието в Турция визи отново ще заслужат първите двама в отделните категории, както и победителите в преборването между двамата състезатели, загубили в полуфиналите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто разби Бруклин, Майк Браун отново забрави за Везенков
Сакраменто разби Бруклин, Майк Браун отново забрави за Везенков
Търсят се доброволци за почистване на река Искър в района на Панчаревското езеро
Търсят се доброволци за почистване на река Искър в района на Панчаревското езеро