НОВИНИ

Георги Вангелов се размина с квота за Игрите в Париж на олимпийската квалификация в Баку

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:19, 07.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Българският борец Георги Вангелов, за съжаление, не успя да спечели квота за Олимпийските игри в Париж 2024, след като допусна поражение в решителната схватка на европейската квалификация в Азербайджан от руснака, състезаващ се под неутрален флаг Ариан Цютрин.

Трикратният ни бронзов медалист от европейски първенства загуби срещата с 3:7 точки и така ще трябва да почака до средата на месец май преди да получи шанс отново да се бори за виза за Париж 2024.

Битката между Вангелов и Цютрин стартира равностойно, като в началните минути на двубоя и двамата действаха предпазливо. Все пак руснакът беше този, който получи предупреждение за пасивност, а това от своя страна позволи на българина да поведе с 1:0 точки. Секунди преди края на първата част обаче Георги допусна да бъде повален от своя съперник на тепиха и така почивката дойде при изоставане от 1:2 за родния представител.

След подновяването на схватката Ариан Цютрин съумя да стигне да стигне до още четири пункта, които му позволиха да поведе убедително с 6:1. Все пак контрадействията на Вангелов направиха така, че той да намали пасива си при 2:6, но последва неуспешен протест от страна на българския щаб, който отново върна разликата от пет точки в полза на руснака при 7:2.

В оставащото време Георги Вангелов съумя веднъж да избута своя противник извън очертанията на тепиха, но в крайна сметка това се оказа достатъчно единствено, за да фиксира крайното 3:7.

Така България остава засега само с две квоти в борбата за Олимпийските игри в Париж 2024 дело на Семен Новиков (87 кг) в класическия стил и Биляна Дудова (62 кг) при дамите.

Шанс да донесе първа виза за страната ни в класическия стил пък ще има и Ален Хубулов, който по-късно тази вечер излиза в най-тежката категория до 125 кг, а неговата битка може да проследите НА ЖИВО по БНТ 3 и онлайн на нашия сайт bntsport.bg!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият служебен кабинет - има ли вариант за промени в състава и какво предстои?
Новият служебен кабинет - има ли вариант за промени в състава и какво предстои?
Биляна Дудова пред БНТ: Най-голямата ми мечта винаги е била олимпийската титла (ВИДЕО)
Биляна Дудова пред БНТ: Най-голямата ми мечта винаги е била олимпийската титла (ВИДЕО)