НОВИНИ

Битката за Белия дом: Как протичат изборите в САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:00, 04.11.2020
Чете се за: 02:24 мин.
По света

Милиони американци решават кой ще ръководи страната им от Белия дом през следващите четири години и коя партия ще контролира Конгреса до 2022-ра.

При преброени гласове в 25 от 50 щата, Джо Байдън засега е начело със 118 гласа в Електоралната колегия. Републиканецът Доналд Тръмп засега има 105 гласа. Двамата кандидати се борят за заветните 270 електори, които да ги посочат за президент.

Първите прогнозите сочат победа за президента Доналд Тръмп в Индиана, Кентъки и Оклахома. Претендентът-демократ Джо Байдън печели в няколко щата, включително Масачузетс и Ню Джърси.

Засега резултатите са нееднозначни в ключовия щат Флорида. Доналд Тръмп се надява да не стане първият президент изгубил битката за преизбиране след Буш-старши през 1992-а.

Джо Байдън се стреми към Белия дом за трети път в 50-годишната си политическа кариера. 100 милиона американци гласуваха предварително лично или по пощата, което очертава най-висока избирателна активност за повече от век. Така броенето на гласовете може да продължи и след изборната нощ. Очаква се правото си на глас да упражнят 160 милиона американци при 138 милиона през 2016 г. Заедно ще следим развръзката.

Президентът Доналд Тръмп, заяви, че не смята да се обяви прибързано за победител. Няма причина да играем игрички, отбеляза той. Държавният глава следи изборната нощ в Белия дом, където дава прием за няколкостотин отбрани гости. Съперникът му - демократът Джо Байдън е в родния си Делауеър. Той заяви, че е "обнадежден" и отбеляза масовата активност, особено на млади хора и жени.

Мисля, че ще имаме страхотна нощ, заяви президентът Тръмп в Арлингтън, Вирджиния, където благодари на сътрудниците в кампанията му. Все пак той допълни, че в политиката и изборите няма нищо сигурно. Демократът Джо Байдън води убедително в националните сондажи, но Тръмп е по петите му в ключови щати и може да измъкне победата, както през 2016-а срещу Хилъри Клинтън, която получи 3 милиона гласа повече от него.

"Чувам, че се справяме много добре във Флорида и Аризона, невероятно добре в Тексас. Мисля, че се справяме добре като цяло. Вярвам, че ще имаме страхотна нощ, но много по-важно е, че ще имаме страхотни четири години", заяви Доналд Тръмп - президент на САЩ.

При американската избирателна система за победа на даден кандидат са нужни най-малко 270 гласа от общо 538 в Електоралната колегия. Тези гласовете са разпределени между отделните щати, отчасти в зависимост от броя на населението.

"Чувам, че има огромна избирателна активност, особено сред младите хора, жените и афроамериканците, например в Джорджия и Флорида на възраст над 65. Нещата се развиват добре за базата, която ме подкрепя, но ще видим. Ще видим", заяви Джо Байдън - кандидат-президент на САЩ.

Привърженици и на двата лагера определят днешния вот като референдум за Тръмп и бурния му първи мандат. Сред най-оспорваните щати, които ще решат изхода от надпреварата са Пенсилвания, Флорида, Уисконсин, Мичигън, Северна Каролина, Аризона и Джорджия.

ФБР разследва вълна от мистериозни роботизирани обаждания с призив към хората да останат по домовете си в изборния ден. Федерален съдия нареди на американските пощи да изчистят центровете си за обработка на пратки от забавени бюлетини и да ги изпратят незабавно към дузина щати, включително Пенсилвания и Флорида.

"Изчаках да гласувам сега, за да съм сигурен, че бюлетината от моите ръце ще попадне единствено в машината и никъде другаде", споделя Майкъл Мърфи - избирател (Финикс, Аризона).

Резултатите може да станат известни едва след няколко дни, особено ако бъдат допуснати съдебни претенции за гласовете по пощата в случай на малка разлика. Някои ключови щати като Флорида започнаха да броят ранните гласове преди изборния ден. Други щати като Пенсилвания, Мичигън и Уисконсин имат забрана да обработват гласовете по пощата до деня на вота, което ще удължи броенето.

Вотът слага край на трескава кампания, доминирана от пандемия с 231 000 американски жертви и оставила без работа милиони. Тази година страната бе разтърсена от протести срещу расизма и полицейското насилие. Според сондаж на изхода четирима от всеки 10 избиратели на национално равнище оценяват като "много лошо" справянето с коронавируса, но посочват икономиката като проблем номер едно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в САЩ: Доналд Тръмп очаква изхода от вота във Вашингтон
От нашите пратеници в САЩ: Доналд Тръмп очаква изхода от вота във Вашингтон
От нашите пратеници в САЩ: Джо Байдън очаква изхода от вота в родния си щат Делауеър
От нашите пратеници в САЩ: Джо Байдън очаква изхода от вота в родния си щат Делауеър