Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бизнесът е недоволен, че се бавят мерките за компенсиране на скъпия ток

Николай Минков
от Николай Минков
19:30, 08.11.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Все още правителството и Комисията за енергийно и водно регулиране не са изготвили механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на електроенергията със 110 лв. за използван мегаватчас за октомври и ноември. Критиките отправиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Търговците на ток прогнозираха, че тази мярка няма да заработи преди декември, преди Брюксел да излезе със становище. Вместо това от КЕВР предлагат нови правила за търговия с ток, срещу които бизнесът има резерви.

Бизнесът се оплака, че въпреки договорената компенсация заради рекордните цени на борсовия ток, който достигна до 500 лв. за мегватчас през последните месеци, все още няма яснота как ще им бъдат изплатени парите.

"Настоявахме и настояваме все още за бързо изработване на механизма и компенсиране на сметките още за октомври, които започнаха да пристигат вече в началото на ноември. За съжаление, все още нямаме конкретни действия и реакции от страна и на регулатора, и на правителството, а през декември все още няма изработен компенсационен механизъм", каза Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според асоциацията на търговците на ток мерките са закъснели.

"Към момента сме свидетели на едни договори, които евентуално могат да се случат едва в декември, защото на последното си извънредно заседание Министерски съвет реши, че мерките трябва да бъдат одобрени от ЕК. След това одобрение тези мерки и компенсации трябва да минат през всички доставчици на електроенергия, за да стигнат до крайните потребители", заяви Соня Кадиева - председател на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар“.

От КЕВР предложиха нови правила за търговия с електроенергия, които да намалят частично разхода на индустрията за балансиране на енергийната мрежа. Регулаторът предлага фирмите да сключват отделни договори с Енергийния системен оператор вместо досегашното обединяване в балансиращи групи.

От ЕСО са направили симулации и изчисления с колко могат да намалеят разходите за балансиране на електроенергията. Те сочат до 35% икономии.

"При отпадане на обединенията между координаторите на балансиращите групи това ще повлияе положително на цената за недостиг на електрическата енергия, като пределната цена през месец август е била 318 лв., ако бяха отпаднали тогава обединенията, цената за недостиг щеше да е 228 лева", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Енергийния системен оператор.

Търговците на ток и бизнеса са против.

"КЕВР вместо да върви в посока разходите за компенсиране на електроенергия се опитва да приеме правила, в които да премахне обединенията между всички координатори на балансираща енергия. Това автоматично води след себе си повече разходи за балансиране, които ще бъдат прехвърлени към бизнес абонати в България", каза Соня Кадиева - председател на УС на Асоциация "Свободен енергиен пазар".

"Абсолютно смятаме, че това предложение няма да доведе до намаляване на крайните цени, защото то ще предизвика по-големи дисбаланси в системата", заяви Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Като трайна мярка от бизнеса поискаха да не плащат такса "задължения към обществото", с която те компенсират по-скъпия ток от възобновяеми източници и от Американските централи в Маришкия басейн.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНБ продаде на аукцион съкровищни облигации
БНБ продаде на аукцион съкровищни облигации
Нови 150 машини за гласуване са открити на Летище София
Нови 150 машини за гласуване са открити на Летище София