НОВИНИ

Допълнителните 228 машини за гласуване няма да се използват за изборите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:27, 08.11.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Политика
Слушай новината

Допълнителните 228 машини за гласуване от "Сиела Норма", внесени заедно с поръчаните от ЦИК 1600 машини, няма да се използват в изборния процес, увери директорът на фирмата Веселин Тодоров.

Той казва, че са поръчали допълнителните машини заедно с тези за изборите, за да платят по-ниски разходи за транспорт. От ЦИК не отричат, че устройствата са на "Сиела Норма", но не дават обяснение защо не ги освобождават по искане на "Сиела Норма".

Допълнителните 228 машини са нужни на фирмата за сервизна и презентационна дейност, каквато фирмата извършва и каквато има задължение по различни договори. Тодоров не разбира как така ЦИК няма да позволява "Сиела Норма" да си вземе машините, закупени от фирмата за ползване по различно предназначение.

Заради това е обжалвал пред ВАС решението на ЦИК и подал сигнал до прокуратурата. Той посочва и факта, че ако дори са имали и мисъл да правят нарушение, едва ли са щели да сезират съда и прокуратурата.

Какво става с 228-те машини - разяснения от институциите

Според него, ако някой иска да злоупотреби, то най-глупавият начин би бил с допълнителни изборни машини. Казва още, че ключът за софтуера е в ЦИК и няма как тези 228 машини да бъдат манипулирани заради многото нива на защита.

"Би трябвало този, който иска да злоупотреби, да разполага с тези ключове, както и да разполага със софтуерните решения, както да разполага с ключовете от смарт катрите, както и да разполага с десетки хиляди членове на секционни комисии, както и да разполага със системата за криптиране. Толкова много степени на сигурност има, така че трудно мога да си представя как някой ще го постигне", каза Веселин Тодоров - изпълнителен директор "Сиела Норма".

От ЦИК не отрекоха, че машините, които са разпоредили да останат в склада заедно с останалите, които са предназначени за изборите са на "Сиела Норма". Мотивът им да забранят изнасянето на допълнителните 228 машини е, че достъпът до машините за гласуване е възложен на ЦИК. Това се отнася и до достъпа до склада, в който се съхраняват.

Димитър Димитров: Допълнителните 228 машини няма как да се смесят с поръчаните от нас устройства

"Тези машини няма да бъдат използвани. Те са си собственост на "Сиела Норма". Да дойде 21 ноември, оттам насетне "Сиела Норма" може да прави каквото си иска с тях", каза Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

Така и не стана ясно защо от ЦИК са преценили, че поръчаните допълнително 228 машини от фирмата, извън поръчката за гласуване, трябва да бъдат задържани в склада с машините за вота.

От Централната избирателна комисия увериха, че няма възможност за повторно гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училищата в Румъния отвориха при условие 60% от персонала да е ваксиниран
Училищата в Румъния отвориха при условие 60% от персонала да е ваксиниран
80% спад в оборотите на заведенията във Варна след въвеждането на зелен сертификат
80% спад в оборотите на заведенията във Варна след въвеждането на зелен сертификат