НОВИНИ

Близо 2/3 от територията на ЕС е засегната от суша

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:30, 13.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

63% от територията на Европейския съюз е засегната от суша. Най-пострадали са Франция, Испания и Италия. Все по-критично става положението и в Унгария. Според статистиката в страната не е имало такава суша от 120 години.

Пресъхнали реки, мъртва риба, липса на валежи, унищожена реколта. Все повече места в Унгария са засегнати от летния апокалипсис. За първи път от 1901 г. страната преживява най-сухите 7 поредни месеца.

Така изглежда вече езерото Балатон. Във вторник средното ниво на водата в него е било 78 сантиметра. Очаква се да продължи да спада - и в началото на септември средно ниво на водата е да е около 70 сантиметра.

Тревожно е положението и в другите езера на Унгария. Властите наредиха край големите водоизточници да бъдат поставени машини за циркулация на водата, за да бъдат осигурени необходимите нива на кислород за рибите.

"Преди хранехме рибите по 3-6 пъти на ден, но сега само веднъж. Ако ги храним повече, се увеличава нуждата от кислород и рибите умират, защото във водата няма достатъчно кислород.", разказва собственик на ферма за пъстърва

Над 550 000 хектара от земята на Унгария е засегната от сушата.

"В този район отглеждахме по 3000 - 3500 килограма царевица, но сега ако има 1000 килограма, ще бъдем много щастливи", казва местен фермер.

Заради ниския добив износът на зърнени култури от Унгария ще намалее от есента, прогнозират експерти. По-малък ще бъде износът и от другите засегнати от сушата държави, което ще доведе до ново покачване на цените на зърнените култури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1024 са новите случаи на COVID-19
1024 са новите случаи на COVID-19
Салман Рушди е на апаратно дишане, нападателят му е арестуван
Салман Рушди е на апаратно дишане, нападателят му е арестуван