НОВИНИ

Близо половината българи са се срещали с COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:53, 21.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Здраве
Слушай новината

Близо половината българи са се срещали с COVID-19. Това показват данни от изследване на частна лаборатория. През този и миналия месец, на случаен принцип, са анализирани проби на над 2600 души от 38 населени места. Резултатите - 43% от изследваните са се срещали с COVID-19.

В Пазарджик например 62% от изследваните са имали досег с инфекцията, в Ямбол 56 на сто. В Пловдив, София и Плевен с COVID-19 са се срещали между 30 и 40% от изследваните. Данните не са национално представителни и не могат да послужат за вземане на решение при нова вълна на вируса.

Здравното министерство ще проучва колко близо сме до постигане на колективен имунитет. До месец ще стане ясно каква част от населението не се е срещало с вируса.

В лабораторията са търсили антитела на хора, които не са се ваксинирали срещу коронавируса. Изследването не е национално представително, но показва, че в градове като София например имунизацията трябва да се засили.

"Този резервоар на хора, които са девствени по отношение на коронавируса, е потенциалното място, където може да се развие това нещо, което се случва в момента във Великобритания или в някои други страни", каза управителят на лаборатория Недялко Калъчев.

Данните, които здравните власти събират, не показват ясно колко хора са имали среща с коронавируса. Затова здравното министерство ще обедини на едно място информация за всички преболедували, ваксинирани, тествани за COVID-19 и антитела срещу вируса.

"Ще ни позволи да направим извод, колко хора са се срещали с вируса, колко близко сме до колективния имунитет", каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Масово тестване за антитела няма да има, за да се избегнат грешки.

"Когато вие се срещнете с вируса вие образувате антитела в повечето случаи, но те след известно време намаляват, намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса", каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Колко хора са се срещали с вируса - официалните резултати се очакват до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Радев е полуфиналист на европейското по бокс и гарантира още един медал за България
Ясен Радев е полуфиналист на европейското по бокс и гарантира още един медал за България
Предсрочни избори: Лидерските битки в 10 МИР - Кюстендил
Предсрочни избори: Лидерските битки в 10 МИР - Кюстендил