НОВИНИ

Подкрепа за успех: Талантливи деца от Рибново получават възможност за по-добро образование

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 21.06.2021
Чете се за: 06:30 мин.
Още
Слушай новината

В родопското село Рибново учениците получават отлични оценки на матурите, а вече се готвят да строят и ново училище. Амбициите им се сбъдват с желание, но и с подкрепата на средства от Европа.

Село Рибново, сгушено сред живописния пейзаж на Родопите, учудва освен с природата и с модерното си училище. Там децата и учителите отдавна са открили как усвояването на знания да се превърне в удоволствие. На класните стаи в Рибново могат да завиждат много училища в големите градове. Разполагат със съвременни кабинети, но и с възможности за развитие.

Благодарение на европейския проект "Подкрепа за успех" децата са изучавали допълнително математика, биология, химия, български език. Нермин Уланова е сред учениците посещава допълнителни часове по математика два-три пъти в седмицата. Резултатите не закъсняват. Нермин получава отлична оценка на матурата.

"Изкарах 5.56, ще следвам в Благоевград, сигурно учителка по математика натам съм се насочила", сподели Нермин Уланова.

"Аз водя втора година допълнителни занимания в гимназията по математика, където подготвяме желаещите ученици да се явят на матура по математика. Изключително съм радостен, че тази година първата моя ученичка, която беше в моя проект, изкара отлична оценка на матурата по математика 5.56, за което искам да я поздравя и официално", уточни Феим Мусанков, преподавател по математика и информационни технологии.

Проекти като този са изключително важни, защото така талантливи деца и от най-отдалечените села имат възможност за по-добро образование.

"Тези групи се подбират на база за "Подкрепа за успех", те са едните за обучителни затруднения вие знаете, че ние провеждаме всяка година национално външно оценяване ДЗИ-та и когато видиме какви са резултатите и видиме децата какви резултати имат тогава самите преподаватели избират или най-слабите деца или най-добрите, които искат да кандидатстват и предимството на този проект е, че групите са малки от 4 до 9 човека и може да обърнеш внимание на всяко едно дете пропуските, които има", обясни Манчо Джуркин, директор на СУ "Йордан Йовков", с.Рибново.

Тези възможности се оказват привлекателни и за други училища в цялата страна. Близо 128 милиона лева ще бъдат инвестирани, за да няма значение къде учат децата, а какво могат да научат. Това е една и от основните цели на кохезионната политика да се изгладят различията и
всяко дете да има бъдеще.

За последните 10 години благодарение на европейските средства в училището в Рибново са сменени подовете в класните стаи. Имат и нови чинове, модерни училищни дъски. Направени са и два кабинета с компютри, където учениците работят със съвременни технологии.

"Информационните технологии дават възможност за развитие в бъдещето както е модерно в IT технологиите, защото виждаме всички, че това е бъдещето пред нас. Те разполагат с възможност за много практическа работа, което привлича вниманието на учениците, защото тука е съвкупност от теория и практика не е само практика или само теория по-интересно е за учениците", изтъкна Феим Мусанков.

"Понякога нещата ги налага времето. Този проект, следващият, който идва и сега ще кандидатстваме най-вече те го формулираха за обучение в кризи. Но той дойде заради обучението в електронна среда, знаем, че обучението в електронна среда ние бяхме неподготвени. Аз още веднъж искам да благодаря на моите учители на всички български учители, че за 24 часа преминахме и дадохме възможност да влеземе във всеки дом и майките учехме. Сега новият проект дава нови такива възможности да видиме къде много от децата нямат лаптопи. Ето сега в момента, докато с вас давах интервюто, пристигна поредната порция от 50 лаптопа от Министерството на образованието, това са също европейски средства", посочи Манчо Джуркин, директор.

След няколко години училището в Рибново със сигурност ще има нова визия и със строителството на ново училище, което ще бъде свързано със старата сграда. Показват ни го в 3 Д формат и се надяват догодина през септември да го открият. А Нерин Уланова, която тази година се раздели с любимото си училище признава има своя мечта, която се надява да се сбъдне като завърши университет.

"Искам да се върна тук, защото много ми липсва още сега. Тук само това може да се работи, няма много възможност за реализация освен учителка", разкри Нерин Уланова.

В село Рибново отдавна са разбрали, че ако използват умно европейските пари, децата им ще имат бъдеще тук в това отдалечено планинско село в Родопите. И най-важното ще искат да се връщат и да остават. Може би не е случайно, че тук не липсват и ученици. В училището има 470 деца от първи до 12-ти клас. Всички те са като връстниците си в големите градове запалени по новите технологии и новите идеи.

Репортер: Елена Чимева, оператор: Иван Терзиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима ранени при срутването на две сгради в Бордо
Трима ранени при срутването на две сгради в Бордо
ДФЗ преведе близо 3,2 млн. лева на дребните земеделски стопани за Кампания 2020
ДФЗ преведе близо 3,2 млн. лева на дребните земеделски стопани за Кампания 2020