НОВИНИ

Боксьорките с неустановен пол: Скандалът с участието им на Олимпиадата се разраства

След 46 секунди италианска боксьорка се разплака и се отказа от мач с интерсексуална съперничка

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 01.08.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Българският олимпийски комитет с остра декларация срещу участието в Олимпиадата на две боксьорки, неиздържали теста за пол. Скандалът с тях се разраства.

Италианската боксьорка Анджела Карини се отказа да се бие с опонентката си алжирката Имане Хелиф още след втория удар. Така боксовият мач продължи по-малко от минута.

От Международния олимпийски комитет заявиха, че те са жени по паспорт и това е достатъчно.

Италианската боксьорка Анджела Карини не издържа на ударите на интерсекс боксьорката от Алжир Имане Хелиф. Тя поиска пректартяване на мача на 46-ата секунда, защото болката била твърде силна.

"Точно 162% повече сила на удара беше измерена и на Иман Хелиф, и на Лин Ю Тинг в сравнение с тази на жените", каза Георги Петков, спортен коментатор.

Имане Хелиф започва да се състезава в големи международни състезания през 2018 г, но без голям успех. През 2020 г. участва и на Олимпиадата в Токио, но също не постига успех. Олимпийската ни шампионка Стойка Кръстева пък лично е усетила тежестта на ударите на другата доказано интерсекс състезателка на Олимпиадата в Париж - Лин Ю Тинг от китайско Тайпе.

"Те са дългогодишни боксьорки и двете, аз лично имам загубен финал срещу представителката на китайско Тейпе, 2018 година загубих финал в Индия, но към този момент никой не знаеше , че те не са жени, защото не бяха правени такива тестове", каза Стойка Кръстева, олимпийска шампионка по бокс.

След като Иман Хелиф и и Лин Ю Тинг напредват с бокса и достигат челни позиции на големи финали , те са тествани за пол и дисквалифицирани от Световното първенство по бокс миналата година. Реално и двете състезателки още при раждането си за записани като жени, но при тестове за пола се оказва, че са с XY хромозоми.

"Ако те толкова много държат да се състезават, нека да се състезават с мъжете, да видим дали ще се чувстват по същия начин", каза още Стойка Кръстева, олимпийска шампионка по бокс.

На европейската ни шампионка по бокс Светлана Станева, най-вероятно също и предстои да се изправи срещу Лин Ю Тинг.

"Светлана няма да се откаже от срещата, тя е мъжко момиче, тя е българка и ще се бие, въпросът е до каква степен това е нормално", категоричен е Георги Петков, спортен коментатор.

Според интерсекс активиста Пол Найденов и двете състезателки са жени, въпреки че имат мъжки хромозоми.

"Става въпрос за жени, които са родени като жени, през целия си живот са били жени и никой не е поставял на съмнение тяхната полова идентичност и в конкретния случай нямаме мъж , а XY -жена. Когато те са падали, никой не е повдигал въпроса за техния кариотип", смята Пол Найденов, интерсекс активист.

От Българския олимпийски комитет вече са повдигали въпроса пред международните си колеги, но без успех. Според тях всички състезателки ще бъдат потенциално ощетени от участието на двете интерсекс участнички. Ударите им могат да доведат до трайни травми, притесняват се от БОК. От Федерацията ни по бокс също казаха, че ще сезират медицинската комисия на Олимпийските игри за некоректно провеждане на боксовия турнир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 01.08.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 01.08.2024 г., 20:50 ч.
Проверка на БНТ: Масовата продажба на балони с райски газ по Черноморието не спира
Проверка на БНТ: Масовата продажба на балони с райски газ по Черноморието не спира