НОВИНИ

"Борбата за демокрация не е локална, а глобална" - посланията на Тихановская от посещението ѝ в София

"Тук съм не просто на посещение, а на мисия за изграждане на мостове", каза тя

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:48, 05.03.2024
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Борбата за свобода и демокрация не е локална, а глобална. По-добре е да има шумни дебати в парламента, а не тишина. Тези послания на лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская се чуха днес в София.

Според нея промяна в Беларус ще означава промяна и в Русия. Тихановская се срещна с премиера Николай Денков и с външния министър Мария Габриел, изнесе и лекция пред студенти.

Войната в Украйна, ситуацията в Беларус и двустранните отношения бяха сред акцентите в разговорите на Светлана Тихановская, премиера Денков и външния министър Габриел.

"Примерът на Беларус е нагледен и бих казал тъжен пример за това как в една високоразвита европейска държава, с много добро образование, наука, технологии, развита икономика, може да бъдат счупени, бих казал разговорно, демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една диктатура", коментира премиерът Николай Денков.

"В случая с Украйна, там се борят срещу руските ракети, докато в Беларус се борим срещу подчиняването на нашите институции, икономика, медии срещу русификацията. Ние виждаме как Русия се опитва диктаторски да унищожи всичко беларуско в страната, да разруши нашата национална идентичност и нашия народ", каза Светлана Тихановская.

"Ние категорично осъждаме и ролята на Минск като съучастник на Русия в незаконната агресия срещу Украйна. Обединихме се също така и в разбирането, че натискът върху автократичния режим в Минск - чрез санкциите на ЕС трябва да продължи, включително и да бъдем бдителни по отношение на заобикаляне на санкциите и механизмите, които биват използвани", посочи от своя страна вицепремиерът Мария Габриел.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също разговаря с Тихановская. Вторият ден от нейното посещение продължи с лекция пред студенти.

Тя започна с признание - "за моята кратка и инцидентна кариера се научих как да говоря с Урсула фон дер Лайен и Олаф Шолц, но за мен винаги е предизвикателство да говоря пред следващото поколение лидери".

"Идването ми в София не е просто едно посещение, а мисия за изграждане на мостове. Дойдох тук, за да възстановя отношенията между нашите народи. Въпреки общата ни история и географска близост стана така, че знаем много малко едни за други. Това се дължи на диктатурата в Беларус, която доведе до изолация на моята страна в продължение на почти 30 години. Моята задача е да възстановя всичко, което беше разрушено от режима."

Тихановская разказа за пътя, който е изминала от домакиня и майка до опозиционен лидер, и за борбата на беларуската опозиция срещу режима на президента Александър Лукашенко. По думите ѝ репресиите в Беларус не спират вече четвърта година и стават все по-жестоки. В страната на практика няма легална опозиция, няма независими медии, НПО.

"Символично, но също така и трагично, че няколко поколения беларуси не са имали шанса да живеят в свобода и демокрация. Знам, че не само беларусите следят моето посещение, но и КГБ-то на Лукашенко. След днешните ми срещи с българския премиер и външния министър, очаквам туит от посолството на Лукашенко, което остро осъжда "българското предателство". Ето защо е толкова важно да подкрепим борбата на Беларус за свобода. Не става дума само за нашата борба за човешки права и справедливост, а за мира и сигурността в цяла Европа."

Тихановская подчерта, че ролята на България е много важна за стъпването на Беларус на пътя на демокрацията и ЕС разполага с всички инструменти, за да оказва натиск върху режима на Лукашенко. Промяна в Беларус означава и промяна в Русия, каза още тя. След срещата - разговор със студентите, Светлана Тихановская беше изслушана в Комисията по Европейски въпроси към НС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илън Мъск не се сдържа да се пошегува със срива на "Мета"
Илън Мъск не се сдържа да се пошегува със срива на "Мета"
Треньорът на Копенхаген: Ще дадем всичко от себе си срещу Манчестър Сити
Треньорът на Копенхаген: Ще дадем всичко от себе си срещу Манчестър Сити