НОВИНИ

Нов казус около Росенец: Опитват се да узаконят незаконно построена сграда върху държавен терен

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
21:14, 05.03.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Нов казус около лятната резиденция в Росенец, свързвана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Докато повече от две години се правят опити да бъдат премахнати незаконните постройки там, фирмата, изградила резиденцията, е поискала да стане съсобственик в държавен терен, върху който, без документи, е изградена триетажна сграда. Областният управител на Бургас обжалва тази претенция.

Държавният имот е над 35 декара и в него попада дълга ивица от крайбрежието. Дружеството, предявило претенциите за съсобственост, притежава съседния имот, върху който е построена лятната резиденция.

"Парцелът, в една част от нанесената кадастрална карта, всъщност представлява водна акватория. Тоест някога може и да е било суша и скали, предполагам, но към момента там си е море. Той и парцелът е доста голям като площ. Това е една от другите причини, поради което не смятаме, че в такъв огромен парцел трябва да се намесва някой със собственост", коментира Пламен Янев, областен управител на Бургас.

Във въпросния парцел попада и масивна триетажна сграда, която е изградена без документи, незаконна е и ще трябва да бъде съборена.

Фирмата, построила сградата, е подала искане в Агенцията по кадастър още в края на миналата година да бъде вписана в регистъра като съсобственик.

"Целта прозира между редовете. Те желаят да бъдат вписани като съсобственици, с това да се спре процедурата по събаряне на сградата и след това точно мястото, където е сградата, да им бъде предадено на тях", посочи Пламен Янев, областен управител на Бургас.

Потърсихме Агенцията по кадастър и Регионалното министерство какви са мотивите и ще бъде ли удовлетворено искането на дружеството за съсобственост. Все още очакваме отговор.

Потърсихме и дружеството, но оттам не коментираха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка с трансплантиран бял дроб спечели злато на световен зимен турнир
Българка с трансплантиран бял дроб спечели злато на световен зимен турнир
Венцеслав Стефанов пред БНТ: Моето предложение е на този Конгрес да няма тъмни стаи, в които да се гласува
Венцеслав Стефанов пред БНТ: Моето предложение е на този Конгрес да няма тъмни стаи, в които да се гласува