НОВИНИ

Ротация на 15 месеца, право на вето върху назначенията - какви са условията сглобката да стане коалиция?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:47, 05.03.2024
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

В деветия месец на управлението си Николай Денков подаде оставка - така, както беше обещано още при сглобяването на сглобката. Парламентът ще я гласува утре. С това действие Денков отвори началото на процедурата по ротацията.

Дали ще се стигне до ротацията на премиерите обаче е рано да се каже, защото предстоят преговори между двете коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От ГЕРБ днес сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения. Целта - да превърнат сглобката в коалиция.

В първия документ са очертани приоритетите, задачите, споделената отговорност, както и кои органи трябва да бъдат избрани. В споразумението за съвместно управление ГЕРБ предлагат да се спази уговореният досега ротационен принцип. А след още 9 месеца - от декември тази година - да се ротират на два периода от 15 месеца до края на мандата.

В края на всеки от тези периоди министър-председателят ще подава оставка. Номинираните от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ при завъртането ще стават съответно заместник-министър председател или министър-председател. В документа изрично е фиксирано, че кандидатът на ГЕРБ-СДС ще става и външен министър, а кандидатът на ПП-ДБ ще бъде и министър на образованието и науката.

ГЕРБ-СДС предлага двете страни да имат право на вето върху предложенията за назначения, независимо от това за кои институции са предложени. Идеята е двете страни да постигнат консенсус, преговори и консултации.

На днешното национално съвещание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ясно каза, че иска терминът "сглобка" да изчезне от политическия живот и тя да се превърне в коалиционно споразумение. Да се управлява на принципа на равнопоставеност и споделена отговорност между двете формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

В 11 страници документ, който той нарича проект и подчерта няколко пъти, че може да търпи промени, се предлага ясно разписано кои регулаторни органи трябва да бъдат избрани отново, какъв ще е механизмът на този избор , както и как ще става смяната на министри при ротациите. Набляга се на правото на налагане на вето при несъгласие, разногласие между двете партии и сядане на преговори до консенсус по важни теми.

В документа отсъства името на ДПС, но се намеква, че подкрепата им отново може да бъде потърсена: "ако се търсят мнозинства или плаващи мнозинства по важни въпроси, то това да се ограничава само до партия с евроатлантически ценности".

С уговорката, че знае настроението в партията и че искат избори, а не управление с ПП-ДБ Бойко Борисов очерта заплахата от все по-голямото разделение в политическия живот на страната.

Той критикува финансовия министър Асен Василев, че не си държи на думата си и не спазва уговорката за проектите за общините, които бяха условие на ГЕРБ-СДС, за да има бюджет. Обвини ПП-ДБ, че планирали провала на ГЕРБ и се обърна към Мария Габриел.

"Повече в сглобки не ми се участва. Дето се вика - "понаучаствах" се. Ти, ако ти се участва, участвай , но аз повече не искам да разбирам от медиите коя фирма са вкарали в толсистемата, кой е новият шеф на митницата, на АДФИ. Митко Николов тук ли е? Смениха ли шефа на НАП в Бургас? Да, Мария, това съгласуваха ли го с теб вчера, когато се виждахте с Денков и Асен Василев?"

Вицепремиерът Габриел сподели усещането си за управлението досега.

"Партията с най-много гласове в НС, най-голямата и силната партия няма усещането за равнопоставеност в правителството, във взимането на решения и в носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Няма как да се съгласим всичко добро, което е направено, да се приписва на ПП-ДБ, а всичко несвършено или всичко недобро автоматично да бъде асоциирано с ГЕРБ", коментира тя.

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС за евентуално постигане на коалиционно споразумение ще е само от жени.

Вижте още подробности в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборен супервторник в САЩ: 15 щата и една територия определят кандидата за президент
Изборен супервторник в САЩ: 15 щата и една територия определят кандидата за президент
Иво Андреев ще свири "червеното" дерби между ЦСКА 1948 и ЦСКА
Иво Андреев ще свири "червеното" дерби между ЦСКА 1948 и ЦСКА