НОВИНИ

Оставка в сглобката - започна процедурата по ротацията (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:58, 05.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

От ПП-ДБ призоваха ГЕРБ да започнат бързи преговори след връщането на Мария Габриел в страната от конгреса на ЕНП в Букурещ, който започва утре.

Как обаче приемат предложенията на ГЕРБ за коалиционно споразумение и механизъм за вземане на решения.

Обещано - изпълнено.

"Днес подадох оставка и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума, политически феърплей. Изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация", заяви премиерът Николай Денков.

Той припомни точка по точка какво беше вписано в съвместната декларация.

"Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът беше взривяван", отбеляза Денков.

Премиерът в оставка постави акцент върху механизма за избор на регулатори.

"През следващите 9 месеца трябва да извървим реформаторския път. Трябва да има смелост, да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения, за да е ясно кой вдига цените", допълни Николай Денков.

Определи меморандума на ПП-ДБ като паметна бележка на договореното преди 9 месеца.

"Затова на масата сложихме реформи, а не имена. Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си", подчерта още Денков.

По-рано днес, след като ГЕРБ представиха своя проект на коалиционно споразумение, Николай Денков и Мария Габриел седнаха рамо до рамо. Габриел изтъкна, че двамата с Денков имат конструктивен диалог и е важно това да се запази.

"Преди да стигнем да говорим изобщо за "кой", за да реферираме към въпроси министри и 50 на 50, за нас е по-важно "какво", а "какво" значи много ясна посока, много ясни реформи, много ясни принципи, много ясен механизъм за работа. След това "как" - ето това е нещо, което ще продължим да обсъждаме и чак тогава ще дойде и въпросът затова какви са позициите. Аз мисля, че това е правилният начин. Ние с академик Денков ще направим всичко възможно, вярвам, да бъдат поставени и обсъдени въпросите, които сега си задаваме", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков даде добра оценка на предложението на ГЕРБ. Призова медийните преговори да приключат.

Добрите обещания са спазените обещания, казват от ПП-ДБ в разпространена до медиите позиция. Ето защо предлагат утре Народното събрание да гласува оставката на правителството.

Изразяват удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение.

"От наша гледна точка ще направим всичко възможно максимално бързо да се запознаем в детайли и даже решихме, че самите лидери ще седнем на преговори. Защото за нас е отговорната позиция да се опитаме всичко възможно, което зависи от нас, да не ходим на избори, защото на никой не му трябват тези избори. От друга страна да направим така че следващите месеци да бъдат изпълнени с реформите не които ние искаме, а цялото българско общество", коментира Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Изцяло женският екип на ГЕРБ-СДС ще преговаря с изцяло мъжки от ПП-ДБ, в който ще влязат лидерите на партиите от коалицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова даде само два гейма на старта на турнир от категория J500 в Бразилия
Йоана Константинова даде само два гейма на старта на турнир от категория J500 в Бразилия
Изборен супервторник в САЩ: 15 щата и една територия определят кандидата за президент
Изборен супервторник в САЩ: 15 щата и една територия определят кандидата за президент