НОВИНИ

Изборен супервторник в САЩ: 15 щата и една територия определят кандидата за президент

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 05.03.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Изборен супервторник в Съединените щати - денят, в който избирателите в 15 щата и територията Американска Самоа ще определят своя кандидат за президент.

Доналд Тръмп е фаворит в първичните избори за републиканската номинация. Настоящият президент Джо Байдън е без конкуренция в лагера на демократите.

Официалните резултати се очакват след няколко дни, първоначалните ще излизат щат по щат през цялата предстояща нощ.

Залогът в днешната надпревара - в лагера на републиканците са 865 делегати от общо 2429, които се разпределят в рамките на целия изборен цикъл на първични избори и партийни събрания.

За партийната номинация са необходими поне 1215 делегати. Те ще гласуват за окончателното определяне на кандидата за президент на партийна конференция в Милуоки през юли.

С най-голяма електорална тежест са щатите Калифорния и Тексас, които имат съответно 169 и 161 делегати. Там фаворит в сондажите е Доналд Тръмп, както и в Минесота, Алабама и Мейн. Досега той спечели първичните избори в почти всички щати срещу съперницата си Ники Хейли, която победи във федералния окръг Вашингтон. Щабът на Хейли не е обявил публични събития след днешния супервторник.

"Когато беше на поста Тръмп подобри икономиката, цените паднаха. Здравият разум ти казва, че Байдън руши страната. Твърде е стар за поста. Той не може да управлява. Страната се управлява от крайната левица", коментира Малън Тъкър, пенсионер, Северна Каролина.

Демократите днес гласуват и на територията Американска Самоа и във всички щати, с изключение на Аляска, където вотът е на 6 март. Разпределят се 1420 делегати - също повече от една трета от всички в изборния цикъл.

За спечелване на партийната номинация са необходими 1968. Националната конвенция на демократите за окончателен вот е през август в Чикаго. Супервторникът е само формалност за президента Джо Байдън, който няма конкурент за номинацията на Демократическата партия.

"Да ви кажа, и двамата подкрепяме президента Байдън. Да, той е възрастен. Но знаете ли какво? Мисля, че той направи някои страхотни неща за страната", допълни Ан Кехоу, пенсионерка, Северна Каролина.

Несъгласни към неговата политика към Израел и войната в Газа обаче призоваха американските мюсюлмани да гласуват в Минесота "нерешил" в знак на протест.

"Преобладаващо мнозинство от демократите мислят, че президентът е поел много мрачен курс. Толкова деца загинаха в Газа, има общо повече от 30 хиляди убити. Всеки ден израелската армия убива невинни. А нашият президент мълчи, не прави нищо. Фактически правим точно обратното. Не допуснахме светът да спре тази война и да призове за незабавно прекратяване на огъня", каза още Джайлани Хюсеин, правозащитник, Минесота.

Държавният глава сега е зает и с подготовката на Годишната реч за състоянието на Съюза, която ще произнесе на 7 март. Вчера Върховният съд върна правото на бившия президент да участва в първичните избори като реши, че отделни щати не може да дисквалифицират кандидат за федерален пост съгласно конституционна разпоредба за участие във въстание или бунт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставка в сглобката - започна процедурата по ротацията (ОБЗОР)
Оставка в сглобката - започна процедурата по ротацията (ОБЗОР)
Ротация на 15 месеца, право на вето върху назначенията - какви са условията сглобката да стане коалиция?
Ротация на 15 месеца, право на вето върху назначенията - какви са условията сглобката да стане коалиция?