НОВИНИ

Българка с трансплантиран бял дроб спечели злато на световен зимен турнир

Подобни транспалнтации у нас не са извършвани повече от 3 години

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:23, 05.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Българка спечели златен медал на Световните зимни игри за трансплантирани в Бормио, Италия. Влюбената в ските и в живота Ирен Дикова се изкачи на най-високото място на почетната стълбичка, след като преодоля конкуренция от 24 държави. От седем години тя е с трансплантирани бели дробове и е превърнала спорта в мисия.

"Аз спечелих първо място и съм много щастлива, ето го и медалът".

Медал, който е резултат на много труд и воля за живот. И послание към всички хора с трансплантация или на които такава им предстои.

"Аз съм тук заради тях и да чуе цяла България, че има такова нещо, че след тази животоспасяваща операция може да живее един пълноценен втори живот, до толкова пълноценен, че той може да се състезава и да бъде на почетната стълбица", каза Ирен Дикова - Димитров.

Преди 7 години във Виена е била спасителната за Ирен операция. Казва, че е изпълнена с благодарност към неизвестния донор, подарил ѝ живот.

"Аз вярвам, че е някой човек, който има същата енергия като мен, сила и огън, който имах в предишния си живот и ги имам в сегашния си живот".

Нула. Толкова са трансплантациите на бял дроб у нас през последните три години по данни на "Медицински надзор". Седем са нуждаещите се. Ирен мечтае за промяна.

"Трябва да имаме трансплантационен център, където хората след като са трансплантирани, да могат да ходят на всеки 3-4 месеца на прегледи. Съответно това трябва да се поема от държавата. Така е в Австрия, аз затова и живея там", посочи тя.

Здраве, подкрепа и живот за хората с необходимост от трансплантация. Това си пожелава златната Ирен, която гледа към нови предизвикателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Плевен се справи с Балкан Ботевград в НБЛ
Спартак Плевен се справи с Балкан Ботевград в НБЛ
Нов казус около Росенец: Опитват се да узаконят незаконно построена сграда върху държавен терен
Нов казус около Росенец: Опитват се да узаконят незаконно построена сграда върху държавен терен