НОВИНИ

Денков след срещата с Тихановская: Беларус е пример как може да бъдат счупени демократичните правила

Изборът е ако имате различно мнение от управляващите или да попаднете в затвора, или да напуснете държавата, каза премиерът

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:20, 05.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Николай Денков Мария Габриел Светлана Тихановская
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Беларус е пример как във високоразвита европейска държава може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една диктатура, която не позволява развитието на опозиционно демократично движение в държавата. Изборът е ако имате различно мнение от управляващите или да попаднете в затвора, или да напуснете държавата", заяви премиерът Николай Денков след среща с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановская в Министерския съвет.

По думите му няма държава, която да е застрахована от такова развитие.

"Единствената застраховка е да бъдат спазвани демократичните правила, да няма хора, които да имат неограничена власт. Когато има мандати на президенти тези мандати да бъдат ограничени по брой, независимо от това как са избрани, защото изкушението да се отиде към диктаторски режим историята показва, че е изключително голямо", допълни Денков.

"Опонентите на управляващите в Беларус, които се опълчиха, може да бъдат задържани години наред. Ние показахме, че сме на страната на украинците, защото те се грижат не само за своята страна, ние сме взаимно свързани. В Беларус не може да има мир и сигурност при тези условия. Призоваваме България да подкрепя украинците. Ние сме изправени пред окупация. В Украйна се борят срещу руските ракети, докато в Беларус се борим срещу подчиняване на нашите институции. Русия се опитва да унищожи нашия народ. Насърчавам българското правителство и народ да подкрепя Беларус срещу руските амбиции. Беларуският режим е свързан с Путин. Докато беларусите подкрепят украинците, не сме сами в нашата битка", каза Светлана Тихановская, лидер на беларуската опозиция.

Според вицепремиера Мария Габриел е важно да бъде направена разлика между беларуския режим и беларуския народ.

"Ние осъждаме ролята на Минск като съучастник на Русия. Трябва да бъдем бдителни по отношение на заобикаляне на санкциите. Ние заставаме зад европейската подкрепа към беларуския народ. България ясно и последователно подкрепя тези усилия", каза още Мария Габриел.

Снимки: БГНЕС

По-късно през деня Тихановская ще бъде изслушана в Комисията по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната, където ще говори за съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в страната.

По-рано днес председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря със Свeтлана Тихановская. Той я увери, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната.

Тихановская подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус.

"Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения. Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество", обърна се Светлана Тихановская към председателя на Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев: Разединението в българския шахмат само ни дърпа назад
Димитър Илиев: Разединението в българския шахмат само ни дърпа назад
Промени в движението по АМ "Тракия" влизат в сила от днес
Промени в движението по АМ "Тракия" влизат в сила от днес