Борисов: България твърдо подкрепя Албания по пътя към ЕС и най-много е настоявала за Северна Македония

от БНТ
11:24, 19.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
борисов българия твърдо подкрепя албания пътя настоявала северна македония

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Албания Еди Рама. Във фокуса на разговора беше позицията на страната ни относно преговорните рамки за присъединяване на Албания и Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

„България твърдо подкрепя Албания по пътя ѝ към европейското семейство. Считаме, че сте показали посветеността си към европейските ценности, отговорността и мотивацията да вървите напред и имате нашата подкрепа“, подчерта министър-председателят Борисов пред своя колега.

Премиерът Борисов отбеляза също, че страната ни е сред най-силните застъпници на процеса по разширяване на Съюза и затова издигна темата високо в европейския дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Защото европейската перспектива е най-силната мотивация за осъществяване на преход към демократично управление и пазарна икономика в Западните Балкани“, добави Борисов.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие?

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, Борисов посочи позицията на страната ни и изтъкна, че България е една от държавите, които най-много е настоявала и желала РСМ да стане част от ЕС. В този контекст усилията на България винаги са били насочени към постигането на консенсус по важните за двете страни теми.

„За съжаление подобна ангажираност не се наблюдава от страна на Република Северна Македония. Готови сме да продължим разговорите и активно да работим в изпълнение на Договора за добросъседство“, каза още Борисов пред албанския премиер.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България в четвърта урна за жребия за квалификациите за Мондиал 2022
България в четвърта урна за жребия за квалификациите за Мондиал 2022
Ще има ли повторно броене на изборните гласове в САЩ?
Ще има ли повторно броене на изборните гласове в САЩ?