НОВИНИ

Ботев Пловдив спечели Купата на България по футбол за четвърти път в историята си след зрелищен финал с Лудогорец

С успеха "канарчетата" си гарантираха участие в турнира Лига Европа.

ботев пловдив спечели купата българия футбол четвърти път историята зрелищен финал лудогорец
bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 15.05.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Ботев Пловдив спечели Купата на България по футбол за четвърти път в историята си. На финала на турнира пловдивчани надиграха шампиона Лудогорец с 3:2 и зарадваха хилядите своите привърженици, пропътували разстоянието до София, за да присъстват на двубоя за трофея на Националния стадион "Васил Левски". С успеха "канарчетата" си гарантираха участие в турнира Лига Европа.

Двубоят в дъждовната софийска вечер започна обещаващо с два ранни гола в двете врати. Ботев поведе в 4-та минута след заучено изпълнение на корнер. Ивелин Попов центрира на близката греда към Антоан Конте, който с глава не остави шансове на вратаря на Лудогорец Дамян Христов и отбеляза първия си гол с екипа на Ботев.

Само четири минути по-късно резултатът беше изравнен. Рик Джонатан подаде към Кайо Видал, който отклони за Квадво Дуа и той промуши топката между краката на стража Хидайет Ханкич. При попадението имаше съмнение за засада, но след преглеждане на ситуацията голът бе зачетен.

Лудогорец диктуваше играта в следващите минути, но направи редица пропуски. Пет минути преди почивката капитанът на "орлите" Антон Недялков пропусна отлична възможност да даде аванс на своя отбор, като стреля по тревата, но топката рикошира в крак на играч на Ботев и излезе в корнер.

Против хода на играта, пловдивчани отново поведоха в самия край на първата част. Великолепно извеждащо подаване на Джеймс Ето'о намери Мартин Секулич в чиста позиция и той прати топката в мрежата. Вратарят Дамян Христов закъсня да скъси ъгъла, а след изстрела на Секулич двамата се сблъскаха и стражът трябваше да получи лекарска помощ, но не успя да продължи и на почивката бе заменен от 20-годишния дебютант Пламен Пепеляшев.

През втората част логично Ботев прие играта в своята половина, но с мисъл да използва всяка възможност за контраатака. В 58-та минута се случи точно това. Сонко Сунберг сбърка в средата на терена и позволи на Брахими да напредне в половината на Лудогорец, след което с прецизен пас намери Уме Емануел, който с удар от движение не остави шансове на Пепеляшев - 3:1 за Ботев.

Лудогорец се върна в мача в 71-та минута с попадение на Руан Круз, който засече майсторски топката след асистенция на Антон Недялков.

Дълбоко в добавеното време реферът Драгомир Драганов отсъди дузпа за "орлите" за нарушение на Антоан Конте в наказателното поле, но от бялата точка Круз стреля над вратата и отприщи жълто-черната радост.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словашкият премиер Роберт Фицо все още е в критично състояние след операцията
Словашкият премиер Роберт Фицо все още е в критично състояние след операцията
Балкан Ботевград е първият финалист в НБЛ
Балкан Ботевград е първият финалист в НБЛ