НОВИНИ

843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи здравният министър

Въвеждат се временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация на бременни жени

 д-р Галя Кодева
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 08.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева. Публикувани са временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация на бременни жени, които можете да прочетете тук.

"Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Актуализацията на имунизационния календар вече е факт и е обнародвана в Държавен вестник вчера. Дава се възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и за дължителната основна имунизация срещу пневмококи да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст. Въвеждат се временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Стартира информационна кампания за тази препоръчителна имунизация срещу коклюш. Тя е еднократна и по желание. Ще се извършва във всички 28 области. Има интерактивна карта на сайта на министерството, в която е посочено областите, местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка", заяви Кондева.

"В изпълнение са всички мерки, които бяхме планирали и обещали. Ситуацията се развива според очакванията. Регистрираните случаи са със 100 по-малко от миналата седмица, то тове не значи, че приключва епидемичното разпространение, напротив. Просто празниците и ваканцията са дали своя принос. Получи се бърза оценка на риска от Европейския център по заболявания в Стокхолм. Епидемията в Европа продължава да се развива в ускорени темпове. За цялата минала година са регистрирани 25 000 случая в ЕС, а за първото тримесечие на 2024 г. са 32 000. Увеличението на заболеваемостта няма да е в проценти, а в пъти. Рискът е висок за деца до 1 година, на неимунизираните или непълно имунизираните. Документът завършва с три препоръки, които са точно като нашите. Постигането на навременна и пълна имунизация при новородени, имунизиране на бременните, усилен надзор, издирване на контактните и лечение", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина мечокът Чарли от парка в Белица
Почина мечокът Чарли от парка в Белица
Олимпийският огън пристигна във Франция с кораба "Белем"
Олимпийският огън пристигна във Франция с кораба "Белем"