НОВИНИ

БСП решава кой да оглави партията

бсп решава оглави партията
bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 15.06.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет на БСП решава кой ще изпълнява функциите на председател на партията след подадената оставка на Корнелия Нинова.

Националният съвет на БСП се събира днес на заседание, съобщава пресцентърът на партията. Членовете на ръководния орган трябва да изберат кой ще изпълнява функциите на председател на партията, след като във вторник Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от лидерското място. Това стана на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което са направени първи анализи на вота "две в едно" на 9 юни.

Националният съвет ще насрочи и пълен цикъл отчети и избори в партията, ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на БСП, както и ще определи периода, в който ще се проведе прекият избор за нов председател.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност персонално, лично и единствено, подавам оставка и свиквам Националния съвет", обясни решението пред медиите във вторник Нинова. Самата тя щяла да остане редови депутат в 50-ия парламент.

Националният съвет трябва да избере един от заместниците ѝ, който да довърши мандата. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Владимир Москов и Атанас Зафиров.

В четвъртък в отворено писмо до партията Нинова призова оставката й да бъде приета. Освен това обяви, че няма да участва в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за нейна намеса в решенията на колективните органи на партията. Ще се съсредоточа в работата в парламента, където ще защитавам вашите интереси, както съм го правила винаги досега, пише Корнелия Нинова.

Тя предупреждава, че предстоят тежки месеци.

„Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре“, пише още Нинова в отвореното си писмо.

„Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни“, призовава лидерът в оставка членовете на БСП.

Още на другия ден след изборите Младежкото обединение в БСП призова за незабавна оставка на председателя на партията Корнелия Нинова. Според тях резултатът на партията от вота е катастрофален.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обещание за слънчев уикенд
Обещание за слънчев уикенд
Главчев ще участва в срещата на върха за мир в Украйна
Главчев ще участва в срещата на върха за мир в Украйна