НОВИНИ

Бум на заразените с коклюш у нас

Основната причина е липсата на имунизация

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:33, 15.02.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бум на заразените с коклюш у нас. За месец и половина официално потвърдените случаи са 9. А за цялата 2023-та година те са били 26.

Освен неваксинирани бебета и деца, коклюш е потвърден и при хора на 18 и 40 години. Последната имунизация срещу болестта е на 12-годишна възраст. А имунитетът, който осигурява, е около 10 години.

Два от официално потвърдените случаи на Коклюш са от практиката на доктор Гончаров. Инфекцията при неваксинирано бебе на 2 месеца и 15-годишно момиче, което е пропуснало последната имунизация на 12 години е преминала без усложнения.

"При кърмачетата, особено до 3-месечна възраст - до 3, 4% от тях могат да имат фатални усложнения и те са главно белодробни . Развива се една пневмония, която може да бъде много тежка. Може да се развие дехидратация и дихателна недостатъчност", каза д-р Андрей Гончаров - педиатър в УМБАЛ "Лозенец" .

Коклюшът се разпознава по-трудно от лекарите.

"Става по-лесно разпознаваемо, когато навлезе в етапа, познат на повечето хора като "магарешка кашлица". Пациентите започват да кашлят силно, непрестанно, с позиви за повръщане", обясни д-р Гончаров.

Диагнозата "Коклюш " се поставя след тест, който не се заплаща от Здравната каса. В Националния център по заразни и паразитни болести изследват проби, изпратени от лечебните заведения в цялата страна.

"Понякога се разболяват и ваксинирани, но карат доста по-леко . Защото не всеки може да изгради добра имунна защита. Коклюшът би трябвало да има реваксинации, а някои пропускат тези реваксинации. А в България последната реваксинация за коклюш е на 12-годишна възраст", каза доц. Виктория Лефтерова - завеждащ отдел "Микробиология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Имунитетът не е цял живот. За десетина години имунитетът значително отслабва към коклюш и може да се разболееш", посочи проф. Тодор Кантарджиев - епидемиолог.

В някои държави семействата, които очакват дете, се имунизират срещу коклюш, за да го предпазят от евентуално заразяване. Иначе у нас болните подлежат на задължителна карантина, а за контактните им лекарите препоръчват имунизация. От здравното министерство не ни отговориха ще има ли по-специални мерки за овладяване на инфекцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция спечели смесената щафета на световното първенство по биатлон, българите останаха 17-и
Франция спечели смесената щафета на световното първенство по биатлон, българите останаха 17-и
Мими Христова пред БНТ: Нямам време за почивка, олимпиадата вече чука на вратата
Мими Христова пред БНТ: Нямам време за почивка, олимпиадата вече чука на вратата