НОВИНИ

Царево обяви бедствено положение, хората са призовани да останат по високите етажи

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:54, 05.09.2023 (обновена)
5476
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Проливните дъждове доведоха до невиждан потоп в южните ни черноморски градове и курорти, като най-тежко засегнат е град Царево. Там е обявено бедствено положение и се очаква пристигането на министър-председателя акад. Николай Денков. За момента няма данни за човешки жертви.

Жителите и туристите са призовани да се качат на по-горните етажи, за да не станат жертва на тежкото наводнение, което вече заля първите етажи на някои хотели в курортния град. Положението е толкова тежко, че част от паркираните автомобили са под вода и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето.

Има също така къщи и хотели с откъснат достъп. Властите призовават за спокойствие.

Със заповед на кмета на община Царево е обявено бедствено положение на територията на общината и е разпоредена евакуация на част от хората, намиращи се в засегнатите от дъждовете райони.

Кметът на Царево: Създали сме кризисен щаб, щетите са огромни

На място заседава кризисен щаб, който оценява ситуацията. Създадена е необходимата организация за привличане на допълнителни сили и средства от структури на вътрешното министерство, включително „Гранична полиция“ и жандармерия, от област Бургас и съседните области.

Сложна е ситуацията в къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“, откъдето сигналите са най-голям брой. В община Царево бяха задействани сирените за оповестяване на населението.

Положението във Варвара също е сложно. Кметът Бистра Димова съобщи, че има наводнени къщи и дори отнесени коли в морето. В момента там се опитват да отпушат дерето и да спасят моста, както и да не допуснат водата да залее местната църква.

Кметът на Варвара: Има отнесени каравани в морето и наводнени къщи

Движението по пътя Царево – Варвара е ограничено временно в двете посоки заради наводняване.

Като цяло деретата в региона са се превърнали в пълноводни реки. Съобщава се за разливи и на моста на Синеморец, защото там е имало много силна вълна. Водите на река Велека са се покачили значително.

Придошлите реки са предизвикали щети по инфраструктурата, включително по мостови съоръжения. Затворен за движение е главният път между Царево и Синеморец.

От МВР съобщиха, че оперативната обстановка на територията на община Царево остава усложнена. Вследствие на обилните валежи са получени голям брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна служба, предимно за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства.

Александър Джартов: Създаваме организация да изпратим екипи и от съседни области към Царево

Във връзка с усложнената обстановка, продължаващите интензивни валежи и наводненията в Бургаска област, Българският Червен кръст следи ситуацията и е в постоянна комуникация с местните власти, Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Екип на Областната организация на БЧК-Бургас пътува към най-засегнатите населени места. От организацията имат готовност да подпомогнат най-засегнатите с питейна вода, подкрепителни закуски и одеяла.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона. В 19.00 часа днес ще се състои брифинг за медиите в сградата на общината.

Поради влошената метеорологична обстановка и преминаващата гръмотевична буря над територията на община Царево властите отправиха апел към жителите и гостите да бъдат с повишено внимание. В следобедните часове се очаква подобряване на прогнозата за времето.

Димитър Николов: Най-тежка е ситуацията в село Кости, няма риск за хората

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИТЕ НАВОДНЕНИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как протича подготовката за местния вот на 29 октомври?
Как протича подготовката за местния вот на 29 октомври?
Сърбия срази Литва и стана първият полуфиналист на световното първенство по баскетбол
Сърбия срази Литва и стана първият полуфиналист на световното първенство по баскетбол