НОВИНИ

Цената на шоколада върви нагоре преди Великден

Какаото поскъпва заради климатичните промени

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:59, 28.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Районът на Западна Африка понижи градуса на настроението в много западни страни по света преди Великден за католиците, които традиционно свързват празника с изобилие от шоколадови лакомства.

Причината е драстичното поскъпване на какаото заради слабата реколта, която пък се дължи на глобалното затопляне.

Едно сладко удоволствие със силно солен привкус през тази година. Цените на шоколадовите изделия преди Великден не спират да растат в западноевропейските супермаркети. Шоколатиерите също отчитат поскъпване, особено през последните седмици.

"Цената на суровината, с която работим, се вдигна с 15%. В зависимост от крайните продукти, които предлагаме, това води до поскъпване с няколко цента до няколко евро", обясни Жулиен Геро, френски шоколатиер.

Подобно на други сектори, търговията с какао също е повлияна от поскъпването на енергията и опаковките. Самата цена на какаото е скочила със 130% за година в резултат на слабата реколта в основни страни производителки като Гана и Кот д'Ивоар.

"Прекалено много дъжд падна по време на цъфтежа. Цветовете на какаото буквално бяха удавени в порои. Когато вали прекалено много, това проваля цялата реколта от какао", каза Сиака Сила, производител на какао.

Твърде много дъжд за кратко време и прекалено дълги засушавания - такива са последствията от климатичното явление "Ел Ниньо", подсилено и от парниковите газове от човешката дейност. Прогнозите са към средата на годината въздействието на "Ел Ниньо" да отслабне. Но очакванията на световните пазари са, че повишаването на цените на шоколадовите изделия ще продължи поне до края на 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 28.03.2024 г., 20:50 ч.
Дея спорт заслужи място на полуфиналите
Дея спорт заслужи място на полуфиналите