НОВИНИ

Помагало за грамотност в социалните мрежи ще помага на зрелостниците преди матурите

"Как се пише" използва платформата Threads, за да стига до младежите

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 28.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Дигитално помагало за грамотност помага на зрелостниците преди матурите през май. С идеята си за изпитни въпроси в социалните мрежи, където младежите прекарват по-голямата част от времето си, от платформата "Как се пише?" застават рамо до рамо с учителите, за да помогнат в повишаването на грамотността на учениците.

Миналата година зрелостниците достигнаха най-слабия си резултат досега със средна оценка от матурите по БЕЛ - добър 3,93. Бройната форма, употребата на местоимения, лексикалната норма и значението на фразеологизмите са част от препъникамъните за зрелостниците.

"Ако внимаваш в час и си учиш системно, според мен няма да имаш никакви затруднения", казва Бианка, ученичка в 12-и клас в 125-о СУ "Боян Пенев".

Но резултатите досега са красноречиви - випуск 2023 е с най-слабия резултат досега, който попада дори под психологическата граница.

"Липсата на грамотност е доста по-дълбок проблем", коментира Николай, ученик в 12-и клас в 125-о СУ "Боян Пенев".

Учители застават зад тезата, че грамотността трябва да е въпрос, който се поставя пред цялото общество, защото зависи от езиковата среда. А на езиковите норми трябва да се гледа като на ценност.

"Но ако хора, които са на сериозни позиции, бъркат изреченията си или пък не са прецизни в постовете си в социалните мрежи или пък се допускат грешки в сайтовете, някак децата заживяват с усещането, че езиковите норми не са толкова важни", посочи Иглика Горанова, преподавател по БЕЛ в 125-о СУ "Боян Пенев".

Дни преди матурите в помощ на учениците, но и на учителите идват от платформата "Как се пише?".

Post by @kaksepishe
View on Threads


"Всички граматични, правописни и пунктуационни правила, чието познаване се проверява чрез този изпит, а на разположение не е всъщност само профила в Threads, а самият сайт "Как се пише?" и ние редовно ще даваме препратки към ресурсите на сайта, където вече зрелостниците може и да се задълбочат повече в правилата", каза Павлина Върбанова, "Как се пише?".

Попитахме учениците какво мислят за подхода:

Бианка, ученичка в 12-и клас в 125-о СУ "Боян Пенев": Нашето поколение стои доста често в социалните мрежи, така че това е една добра алтернатива те да се подготвят, докато пред тях няма учебници.

Николай, ученик в 12-и клас в 125-о СУ "Боян Пенев": Предпочитам тестове на хартия, защото така съм свикнал, но пък тестовете в социалните мрежи смятам, че могат да достигнат до повече хора.

A за да има по-малко негативни рекорди, за всеки от нас грамотността на учениците трябва да се превърне в кауза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт заслужи място на полуфиналите
Дея спорт заслужи място на полуфиналите
Балкан с изразителен успех над ЦСКА в дебюта на Васил Христов
Балкан с изразителен успех над ЦСКА в дебюта на Васил Христов