НОВИНИ

Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 28.03.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Нужно е държавата поне за известно време да отделя поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето. Това заяви началникът на отбраната - адмирал Емил Ефтимов в предаването "Още от деня".

"Българският войник се промени много, но когато отидем на Ново село примерно, на едно учение, където нашите военнослужещи рамо до рамо показват умения със съюзниците ни, работят в обща информационна среда, накрая има един момент, в който всички се строяват, т.нар. статичен дисплей. Тогава ми става много мъчно, когато видя техниката, с която са съюзниците и нашата техника. Когато видя въпросителните в погледа на българските военнослужещи... Защото те дават всичко от себе си, но има някои неща, които не могат да се наваксат с това въоръжение и техника. И затова за известно време е необходимо да се отделят поне 2,5 % от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето", каза началникът на отбраната.

Той обясни, защо бюджетът за отбрана в момента, който е малко под 2% от БВП не стига.

"Не за пръв път го казвам, в момента бюджетът е окупиран от плащанията за основните модернизационни проекти - F-16, новите кораби, машините. Има няколко други проекта, които вървят. И когато видим плащанията в годините напред, бюджетът не дава възможности за капиталови разходи, т.е. за това наваксване, за което аз говоря"

"Основното въоръжение и техника на българската армия е от времената на Варшавския договор така да кажа. Взимаме самочувствието от това, което можем да правим. Ние можем съобразно възможностите си да работим и да участваме в тези процеси. Необходимо е превъоръжаване с бързи темпове, но това не означава, че ние нямаме способности и не сме адекватни."

Адмирал Ефтимов подчерта, че за 20 години България в НАТО, армията ни е претърпяла положителни трансформации.

"В навечерието на 20-годишнината ни от членството в НАТО, можем спокойно да заявим, че наистина направихме правилния избор. В тази връзка членството ни в НАТО даде възможност българската армия да се трансформира, да има достъп до най-новото в технологиите, по отношение на планиране на силите, планиране на операциите, да работим за оперативна съвместимост. Да бъдем достоен съюзник в НАТО. Аз днес се гордея с българските военнослужещи, които дадоха толкова много през тези 20 години. В годините преди 2004 г. голямо предизвикателство пред българската армия беше да покрива критериите на НАТО, а те са много високи, по отношение на стандарти, по отношение на използване на силите, тренировки, операции , учения. За да бъдем приети, ние покрихме тези критерии. Предизвикателството, което имаме от тогава е да ги поддържаме тези стандарти, да ги развиваме. И там малко изоставаме през годините. Можем да наваксаме бързо с малко повече инвестиции в отбраната."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивша №1 в света получи "уайлд кард" за турнира в Щутгарт
Бивша №1 в света получи "уайлд кард" за турнира в Щутгарт
Сестри Стоеви се класираха за четвъртфиналите на турнир в Мадрид
Сестри Стоеви се класираха за четвъртфиналите на турнир в Мадрид