НОВИНИ

Цените на електроенергията и руските действия във фокуса на Срещата на върха в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:50, 16.12.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Европа
Слушай новината

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС заседават днес в Брюксел за последен път тази година. Основите теми на срещата на върха са пандемията, ваксинацията и високите цени на енергията. Очаква се лидерите да продължат да обсъждат и руските действия по границата с Украйна. България е представена на срещата от президента Румен Радев.

Президентът ще участва в среща на върха в Брюксел

Очаква се лидерите да се занимават много активно с темата за цената на електроенергията. Навлизане президентът Румен Радев, че очаква спорове между държавите, които са за това ядрената енергия да се използва като устойчива енергия по пътя към климатична неутралност. Тази група е предвождана от Франция, а в нея спада и България. Според него ядрената енергия трябва да се използва и в по-дългосрочен план, а не само краткосрочно.

Другата основна тема ще бъде пандемията и поставянето на подсилващи дози.

Евролидерите обсъждат пандемията, цените на тока и миграцията

"България не е заплаха на ЕС. Пандемията е много динамична в различните страни и трудно се установяват единни стандарти в Европа, особено по време на движение. България прави всички възможно, да, ние сме последни по ваксинация и трябва дълбоко да се замислим, но виждате, че служебното правителство създаде всички необходими условия който желае да може да се ваксинира. България успя да пречупи пандемията без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот и образованието. И аз мисля, че отстъплението на болестта, което виждаме в България трябва да бъде използвано за укрепване на нашата здравна система", заяви президентът Румен Радев.

За първи път в Срещата на върха участва и германският канцлер - Олаф Шолц.

Олаф Шолц беше избран за канцлер на Германия

Държавният глава Румен Радев коментира и високите цени на тока:

"Най-важният въпрос е всеобхватната енергийна криза и въпросът за зеления преход. За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на зелената сделка. Това, което се предвижда е тя да бъде призната, но само за временен период, но това не е в интерес на инвеститорите. Ядрената енергия иска дългосрочно планиране, дългосрочно инвестиране и това ще бъде и борбата в Съвета. Знаете, Франция води тази борба с подкрепата на редица държави, след които и България. Имаме общи цели, признаването и класифицирането на ядрената енергия и природния газ като зелени енергии е важно, защото ще има ефект върху екологията, ще има голям обществен и икономически ефект. Мисля, че това е бъдещето и българия няма да отстъпи от тези позиции.

Президентът поясни, че въпросът за руските действия е дискутиран снощи до късно вечерта от европейските лидери.

"Да, ескалацията на напрежението съществува, но това, което изказаха като мнение редица европейски лидери е, че ние трябва да търсим диалога, за да търсим деескалация. Сигурността на Европа, както заяви президентът Макрон, се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог. Ние трябва да търсим диалога и да поставим ясно нашите европейски изисквания, които да гарантират нашата сигурност", посочва президентът Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама нови специалисти в щаба на Ботев Пд
Двама нови специалисти в щаба на Ботев Пд
Епитропов с нов национален рекорд на 100 метра бруст
Епитропов с нов национален рекорд на 100 метра бруст