НОВИНИ

Отрицателни сутрешни температури през почивните дни

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 16.12.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Средиземноморският циклон, станал причина за проливните валежи през последните дни, вече е над Черно море и вали главно в източните райони от страната. В Западна България облачността се разкъса и там температурите сутринта паднаха под нулата.

И днес ще вали главно в Източна България, предимно сняг, по Черноморието - дъжд, по северното крайбрежие - мокър сняг. В останалата част от страната ще бъде по-често облачно, с повече слънчеви часове в западните райони. Максималните температури ще са между 1° и 7°, а временно силен северозападен вятър ще създава усещането за още по-студено от действителното време.

През нощта ще бъде облачно и ветровито. Минималните температури утре ще бъдат между минус 3° и 3°, в София – около минус 1°, а максималните ще са между 1° и 6°.

През деня на места в Централна и Източна България ще има валежи предимно от сняг, в Горнотракийската низина - от дъжд, но до вечерта и там ще премине в сняг. Ще духа умерен и силен северозападен, в източните райони - северен вятър.

Ветровито ще е и в планините, със силен северен вятър. Ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг. По-значителни количества се очакват в Централна Стара планина, където ще има условия за преспи и навявания. А в събота, на 18 декември, в Боровец, Пампорово и Банско откриват новия ски-сезон.

Облачно време ще преобладава на Балканите. Ще има и валежи от сняг - главно в планинските райони и предимно слаби. След обяд в западните части на полуострова и в Южна Гърция ще има по-съществени намаления на облачността.

В по-голямата част от Европа утре ще преобладава слънчево време. Значителна ще се задържи облачността на Скандинавския полуостров, а също и в повечето райони от Източна Европа. На много места там ще има валежи от сняг.

У нас в събота ще бъде ветровито и облачно, с превалявания от сняг в Западна и Централна България, а температурите ще се понижат. Още през нощта срещу неделя облачността ще намалее и сутринта ще бъде много студено с минимални температури в цялата страна под нулата, на места до около минус 10°. В понеделник се очаква слабо затопляне, но отново ще вали - и дъжд, и сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат зелен сертификат в МС - целта е администрация без ковид
Въвеждат зелен сертификат в МС - целта е администрация без ковид
Заподозреният за схемата с АМ "Хемус" припадна, докато чака мярката си в съда (ВИДЕО)
Заподозреният за схемата с АМ "Хемус" припадна, докато чака мярката си в съда (ВИДЕО)