Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата няма да образува досъдебно производство по казуса "Кирил Петков"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:06, 16.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Прокуратурата няма да образува досъдебно производство по казуса "Кирил Петков". Това стана ясно на брифинг от Специализираната прокуратура. В него участваха ръководителят на СП Валентина Маджарова, ръководителят на СРП Невена Зартова и говорителят на СП Христо Кръстев.

В края на август е образувана преписка за двойното гражданство на Кирил Петков. На 13 декември е получен отказ от образуване на досъдебно производство и с оглед липсата и разсейването на каквото и да е съмнение за безпристрастност, преписката е изпратен на СРП. Стриктно е спазен законът, обясни Валентина Маджарова.

Сигналите относно Кирил Петков могат да бъдат разпределени в три групи, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. Те са:

  • твърдения за двойно гражданство
  • твърдения за служебни престъпления, касаещи действия по повод състава и избора на Надзорния и Управителния съвет на ББР
  • деклариране на неверни обстоятелства във връзка с участието на Кирил Петков в търговски дружества

На 15 септември е извършена проверка по Закона за съдебната власт. Тя е завършила вчера с отказа за образуване на досъдебно производство от прокурора.

Според държавното обвинение няма данни Кирил Петков да е извършил престъпление като служебен министър на икономиката със смяната на ръководството на ББР.

Попълнената декларация с невярно съдържание за гражданството преди да бъде назначен за министър не е престъпление, тъй като няма законова или подзаконово задължение за попълването на подобна декларация.

Действително, в декларацията е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер, тя няма доказателствена стойност, обясни ръководителят на СРП Невена Зартова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик се бори, но загуби от Ирони в Балканската лига
Академик се бори, но загуби от Ирони в Балканската лига
Пуснаха движението в тръбата за София на тунел "Траянови врата"
Пуснаха движението в тръбата за София на тунел "Траянови врата"