НОВИНИ

Четвъртата вълна на COVID-19: Тревожно е положението в пет области от страната

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:10, 04.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Оценката на просветния министър проф. Николай Денков в ефира на БНТ днес беше, че именно училищата в Габрово сега страдат заради това, че градът е с много заболели и в тъмночервената зона. Той за пореден път призова за спазване на всички мерки и каза, че е притеснен заради ниските стойности на ваксинация.

Затягат мерките в Габрово заради повишения брой заболели от COVID-19

В момента след Габрово, най-тревожно е положението в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана, каза министър Николай Денков. От началото на учебната година четири пъти се е увеличил броят на карантинираните ученици и два пъти на учителите. Като цяло в страната има 515 карантинирани паралелки и 24 групи в детските градини. Това е много малък процент в сравнение с това, което ще се случи в Габрово, каза министърът. Той обаче уточни.

"Отново подчертавам - Габрово е в тъмночервената зона не заради училищата, обратното, училищата сега ще страдат заради това, че имаме общо висока заболяемост", коментира проф. Денков.

Образователният министър: В Габрово ще се учи на ротационен принцип в следващите 2 седмици

Ротацията се въвежда, за да се върне по-бързо градът към нормалния режим, добави министърът. Здравните власти са решили, че ако децата останат в училище това ще отнеме повече време. Колкото до мерките в училищата, от петък има препоръка учителите да са непрекъснато с маски в клас. Остава и препоръката за тестването им всяка седмица. Ваксинацията обаче не напредва.

"Притеснява ме, за съжаление, след началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. През август нараснаха с около 10%, но в момента има задържане, което не е добре", каза образователният министър.

Проф. Денков каза, че не са притеснява за висшите училища, там ректорите имат свободата да решават как ще се действа при повече заболели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Батаев не успя да стигне до отличията на световното по борба
И Батаев не успя да стигне до отличията на световното по борба
12 са регистрираните кандидати за президент до момента
12 са регистрираните кандидати за президент до момента