НОВИНИ

ЦИК изтегли номерата на партиите в бюлетината за изборите на 11 юли

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 09.06.2021 (обновена)
16557
Чете се за: 05:20 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие на предстоящите избори. За вота на 11 юли се регистрираха 18 партии и 9 коалиции.

На КП ГЕРБ – СДС се падна номер 5, а на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ - 4. ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“ ще е под номер 7, ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ са с номер 22.

Номер 1 се падна на КП „ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“.

Ето как ще изглежда цялата бюлетина:

1. КП „ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“

2. ПП СВОБОДА

3. ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“

4. КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

5. КП ГЕРБ – СДС

6. ПП АТАКА

7. ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

8. КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“

9. ПП „МИР“

10. ПП „БЪЛГАРИЯ НА ТРУДА И РАЗУМА“

11. ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“

12. ПП „ПОДЕМ“

13. ПП БРИГАДА

14. ПП „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“

15. ПП „ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО“

16. КП „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“

17. КП „ЛЯВ СЪЮЗ ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА“

18. ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

19. КП НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК)

20. ПП „ГЛАС НАРОДЕН“

21. ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“

22. ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

23. КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“

Жребият бе теглен публично в присъствието на представители на политическите формации. Определен беше и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

Ето и първите реакции на водещите политически сили:

"Явно късметът е решил да припомни на нашите опоненти, че имаме 5 победи на парламентарни избори до момента. Най-вероятно ще имаме и шеста. Това, което има значение, е, че сме изключително притеснени за организацията на изборите. В момента Изборният кодекс на господин Станислав Трифонов, който беше приет от последното Народно събрание, се превръща в една пародия и виждаме как служебното правителство на Радев и Централната избирателна комисия на Радев мислят всякакви начини как да заобиколят собствения си Изборен кодекс", коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

"Четири е числото на стабилността. Това е знак, че нашето послание за промяна, но съчетана със сигурност и стабилност за хората, грижа за всеки един от тях, се подкрепя и от числото, което получихме днес. Машинно гласуване ще има и с повече дисциплина от страна и на избирателите, и на секционните комисии ще имаме едни честни прозрачни и демократични избори. Това е нашето желание и мисля, че е изпълнимо", допълни Кристиан Вигенин от "БСП за България".

"Номер 23 е номер, който ще се явим с него. Демократична България има ясна кауза. Ние знаем кои сме, нашите избиратели знаят кои сме. Показали сме последователност, воля за това да отстоим до край каузата си", отбелязва Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"Чудесно число, по-важно от числото е доверието на избирателите. Така че тяхната дума ще е последна. Иначе това означава, че поне ще си удвоим резултата. Аз съм сигурна, че Централната избирателна комисия ще се справи. Трябва да направят всичко възможно законът да бъде изпълнен такъв, какъвто беше приет и смятам, че все още има време за това. Разбира се, трябва да бъде постигната и най-добрата цена на машините, но също така съм сигурна, че след като в Изборния кодекс е записано машинно гласуване то трябва да бъде осигурено", каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

"Българските патриоти сме с 16-и номер на тези избори. Надяваме се да имаме минимум 16 народни представители като парламентарна група в българския парламент, за да можем да отстояваме националните интереси на България и да не допускаме, както беше в предходния кратък парламент, т.нар. демократични партии и партии на протеста да предават националните интереси и да позволяват на Ердоган да управлява България", отбеляза Юлиан Ангелов от "Български патриоти - ВМРО, НФСБ, "Воля".

Вчера беше последният срок, в който листите с кандидат-депутатите можеха да бъдат регистрирани. За изборите на 11 юли участие заявиха 18 партии и 9 коалиции.

На 11 юни е началото на предизборната кампания. До 15 юни сънародниците ни в чужбина могат да подават заявления, че искат да гласуват. До 18 юни ЦИК трябва да реши - къде и колко избирателни секции ще има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"За" и "против" безплатното море за учениците
"За" и "против" безплатното море за учениците
Политическите страсти около екипа на Украйна продължават
Политическите страсти около екипа на Украйна продължават