НОВИНИ

Румяна Дечева, Обществен съвет на ЦИК: Ще се справим с изборите

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 09.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Политика
Слушай новината

Остава отворен въпросът дали ще бъдат доставени още 1500 машини за обезпечаване вота в чужбина, след като ЦИК и "Сиела Норма" не се споразумяха за цената. Изчисленията на фирмата доставчик са, че логистиката и доставката на машините струва 14 млн. лева и е невъзможно да се справят за 6,5 млн., каквото е предложението на ЦИК.

"Това, че няма да има някъде машина или машината няма да може да бъде обслужвана от членове на секционна комисия, които могат да не се справят, не е основание. В Кодекса са предвидени бюлетини, бюлетини ще има във всяка секция. Когато нещо се случи и при невъзможност за гласуване с машина, ще има бюлетини", увери в "Денят започва" Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК.

Тя подчерта, че в момента Централната избирателна комисия работи в много различни условия.

"Това е нов състав, който за първи път трябва да организира избори с машини по места, да организира за първи път гласуване с машини в чужбина, за първи път да организира избори за по-малко от два месеца. Аз съм убедена, че ЦИК ще се справи", категорична беше Дечева.

По думите ѝ голяма част от напрежението идва от всички тези специфични за решаване задачи и необходимостта ЦИК "да докладва на обществото докъде са успели".

"Това, което аз виждам, е, че те полагат неимоверни усилия да изпълнят всяка една от точките в тези много нетипични за процеса до момента условия", добави тя.

Какво още каза Румяна Дечева вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Славчев: ПП МИР счита за своя победа въвеждането на 100 % машинно гласуване
Симеон Славчев: ПП МИР счита за своя победа въвеждането на 100 % машинно гласуване
Протестиращи не допускат Иван Гешев в Съдебната палата
Протестиращи не допускат Иван Гешев в Съдебната палата