НОВИНИ

Цветан Цветков, Сметна палата: АПИ е провела незаконосъобразна процедура за толсистемата

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 19.07.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Общество
Слушай новината

44-ото Народно събрание възложи на Сметната палата да провери договорите на Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждане и експлоатация на толсистемата. Отне ни година и половина, за да приключим с одита. Една от причините този одит да се забави във времето е, че на одитния екип не беше предоставена съществена информация от Агенция "Пътна инфраструктура", каза пред БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

"Агенция "Пътна инфраструктура" е провела незаконосъобразна процедура за избор на изпълнител на мониторинг, експлоатационна поддръжка и надграждане на толсистемата. Незаконно е избрана процедурата "договаряне без предварително обявление". Защо е незаконосъобразна тази процедура? Защото се прилага при специфични условия. Трябва да са налице основания за конкретен изпълнител, когато той няма конкурент", обясни Цветков.

Става дума за два договора, сключени от АПИ с една и съща фирма за изграждането и функционирането на толсистемата. Първият договор е на стойност 150 млн. лв., сключен за проектиране и изграждане на толсистемата.

"След приключването на този договор фирмата изпълнител предава на АПИ цялата техническа документация, включително и кода, тъй като тя е изградена със софтуер с отворен код, с който може да се работи по тази система. По силата на първия договор АПИ е разполагала с кода и авторските права да се надгражда тази система. Тя е можела да проведе открита процедура, но не го е направила. Провела е процедура "договаряне без предварително обявление". И Сметната палата е съставила акт за административно нарушение, след което ще се прецени дали да се наложи глоба", каза Цветков.

Общественият интерес не е бил защитен, тъй като прогнозната стойност от 118 млн. лв. не е изчислена. Общественият интерес би бил защитен, ако е проведена открита процедура, обясни още Цветков.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бяла водна лилия се появи в Природен парк "Златни пясъци"
Бяла водна лилия се появи в Природен парк "Златни пясъци"
Почина режисьорът Иван Черкелов
Почина режисьорът Иван Черкелов