Д-р Гергана Николова: Когато има ваксини, ще работи всичко

от БНТ
08:32, 03.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Последните 10 дни с третата вълна много голям брой пациенти търсят помощта ни, сподели в "Денят започва с Георги Любенов" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Само за три часа вчера е получила 6 съобщения за пациенти, влезли в ковид системата.

"Факт е, че пациентите особено тези, които не са осигурени, когато се разболеят нямат възможност да получат безплатните PCR, които даваме за осигурените пациенти. Те не търсят лекарска помощ, защото нямат личен лекар. Но в края на краищата и тези хора боледуват. Непрекъснато се пита защо при нас е така смъртността. Защото имаме много пациенти здравно неосигурени без PCR и антигенни тестове, които не са влезли в системата. Те не съществуват като болни за системата", обясни д-р Николова.

Тя апелира, ако хората имат симптоми, да се обадят на личния лекар, да не се разхождат.

"Издаваме дистанционни направления за PCR. Вие ми се обаждате, казвате симптомите, издавам електронно направление, отивате в лабораторията и ви се взема на момента теста", обясни д-р Николова.

Относно критиките към ваксинационния план д-р Николова обясни, че когато има ваксини, ще работи всичко.

"Представете си, ако работят зелените коридори. 4000 общопрактикуващи лекари, мобилни екипи, тогава ще могат да се слагат количествата ваксини в момента, в който се получат. Има желание да се поставят ваксини, има лекари, които имат огромно желание да поставят ваксини. Сега се договорят количества с ЕС и не сме спрели да поставяме ваксини. Ще дойдат, ще ги поставяме за дни", заяви д-р Николова.

Общопрактикуващите лекари в България са 4000. По 20 ваксини да сложат на ден си представете какво количество ще се случи, допълни тя.

"Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Хората трябва да дойдат и да се ваксинират, защото сега един чака "Джонсън", друг чака "Спутник", не се знае какво ще му се случи, докато чака да дойде тази ваксина, която той си е решил", каза още д-р Николова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Очаквайте "Политиката без маска" с Александър Марков, епизод 3
Очаквайте "Политиката без маска" с Александър Марков, епизод 3
Остров Пукет приема туристи без карантина
Остров Пукет приема туристи без карантина