НОВИНИ

"Да се захващаме за работа" - какво обеща Камала Харис след президентската си номинация?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:36, 23.08.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Камала Харис официално прие номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ. Речта - най-очакваното събитие в 4-ия и последен ден от Националната конвенция на демократите, беше емоционална и лична. В нея тя очерта важните елементи в кампанията си и отправи призив за единство. Тя е готова - това беше присъдата на демократите след изявата на Харис.

Бурни овации посрещнаха Камала Харис на сцената в Чикаго, а тя започна речта си, която продължи около 40 минути, с репликата - "да се захващаме за работа". В начало благодари на съпруга си Дъг Емхоф и му честити 10-тата годишнина от брака им.

След думи на благодарност към президента Байдън и към номинирания за неин вицепрезидент Тим Уолц, Харис официално прие номинацията на демократите за поста в Белия дом.

"От името на всички, чиято история може да бъде написана само в най-великата нация на Земята, приемам номинацията ви да бъда президент на Съединените американски щати! На тези избори нацията ни има ценна, крехка възможност да загърби горчивината, цинизма и разделението от миналото. Шанс да начертаем нов път напред. Не като членове на партия или фракция, а като американци", коментира Камала Харис, кандидат за президент на САЩ.

Харис продължи с обобщение на важните елементи от кампанията си - личната си история като дете на мигранти, икономика, ориентирана към средната класа, призиви за обединение, правата на жените. Заяви, че ще бъде президент на всички американци.

"Ще бъда президент, който ни обединява около най-висшите ни стремежи, президент, който води и слуша, който е реалист, практичен, със здрав разум, и който винаги се бори за американския народ. Като главнокомандващ, ще гарантирам, че Съединените щати винаги ще бъдат най-силната и най-мощна бойна сила в света."

Обеща подкрепата за Украйна да продължи, а по отношение на конфликта Израел - Хамас, за пореден път призова за сделка за заложниците и незабавно прекратяване на огъня, но без се обърне директно към участниците в пропалестинските протести, които продължиха през всички дни на конвенцията.

Харис не пропусна да атакува опонента си - Доналд Тръмп, като каза, че в много отношения е несериозен мъж, но връщането му в Белия дом би имало много сериозни последствия. А той - по време на изказването ѝ, я критикуваше в социална платформа Truth Social. Нека покажем на света и на самите себе си кои сме ние и че за нас най-важни са свободата, достойнството и безкрайните възможности, които страната ни предоставя.

"Сега е наш ред да направим това, което са направили поколенията преди нас. Водени от оптимизма и вярата в борбата за тази страна, защото ние обичаме да се борим за идеалите, които ценим, да изпълняваме най-голямата отговорност, която идва и с най-голямата привилегия. Привилегията и гордостта да бъдеш американец. Нека се борим за това. Да гласуваме за това. И нека заедно да напишем следващата глава от най-невероятната история, разказвана някога! Благодаря ви", заяви Камала Харис

На финала към Камала Харис се присъединиха съпругът ѝ Дъг, както и Тим Уолц и съпругата му, а след това и семействата им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима млади български тенисисти взеха участие в едноседмичен лагер в Нюшател (Швейцария)
Шестима млади български тенисисти взеха участие в едноседмичен лагер в Нюшател (Швейцария)
Елена Рибакина съобщи, че се разделя с треньора си Стефано Вуков
Елена Рибакина съобщи, че се разделя с треньора си Стефано Вуков