НОВИНИ

Даниел Митов: Готви се скрита приватизация на "Булгартрансгаз" и ЕСО

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 08.04.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
Слушай новината

Не виждам подкрепа от страна на Запада за правителството на България. Планът за възстановяване и устойчивост е лоша редакция на нашия план, това каза в "Панорама" зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Според него в плана има няколко притеснителни неща, които ако ЕК не е забелязала, ще забележи.

"Едното от тях е въпросните батерии. Никой не купува батерии в момента. По никакъв начин те няма да помогнат на българската енергетика, след което ще останат да висят на българската държава и това е лоша инвестиция, защото никога няма да се изплатят. Никой не инвестира в батерии. Говорим очевидно за някакви мераци за комисиони", коментира той.

По думите му другият голям проблем е вкарването на "Булгартрансгаз" и ЕСО в Плана за възстановяване, тъй като според него по този начин се готви скрита приватизация на тези две дружества.

Митов коментира и изявлението в НС на министър-председателя Кирил Петков, че специална група е в Мариупол с цел да осъществи изтеглянето на българските моряци. Попита президентът уведомен ли е за това, че подобна информация се огласява, както и дали министърът на отбраната е запознат с това.

ГЕРБ за Плана за възстановяване: Тепърва ще разберем какви ангажименти е поело правителството към ЕК

Съобщи, че ГЕРБ ще поиска свикването на КСНС, тъй като огласяването на подобна информация, която представлява държавна тайна, би застрашило самата операция, както и живота на моряците и на спасителната група. Нарече действията на премиера аматьорщина.

Зам.-председателят на ГЕРБ предположи още, че министър-председателят Петков не познава казуса със Северна Македония и гледа на него като на част от някаква сделка. Като потвърждение на думите си той посочи изявлението на премиера в парламента, в което споменава българско малцинство в Република Северна Македония.

"Българската държава не желае признаването на малцинство, а българите в Република Северна Македония да бъдат признати за държавотворен народ", поясни Митов.

По темата за Украйна той беше категоричен, че позицията на ГЕРБ би била същата, ако сега бяха управляващи.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Закономерна победа, контролирахме напълно мача
Мартин Стоев: Закономерна победа, контролирахме напълно мача
Бусът с нелегални мигранти, който се обърна край Нова Загора, е пътувал към Румъния
Бусът с нелегални мигранти, който се обърна край Нова Загора, е пътувал към Румъния