НОВИНИ

ДБ обжалва пред ВАС решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуване

спазват мерките опашките гласуване секциите снимки
bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 21.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

“Демократична България” подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само в по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

“Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на ДБ.

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настояват от “Демократична България”.

“Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително”, се казва още в жалбата.

Според “Демократична България” решението на ЦИК води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността, която да позволява на обществото и на всички субекти, които са участници в него, да имат пълното убеждение, че той обективно изразява волята на избирателите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Линеен контрол по пътищата: Над 9000 МПС са проверени от началото на акцията
Линеен контрол по пътищата: Над 9000 МПС са проверени от началото на акцията
Мирела Демирева излиза във финала в скока на височина на Европейското първенство в Мюнхен
Мирела Демирева излиза във финала в скока на височина на Европейското първенство в Мюнхен