НОВИНИ

Делян Пеевски: "Лукойл" да си платят задълженията и да изпълняват закона

делян пеевски лукойл платят задълженията изпълняват закона
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 25.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

С изненада се информирах от разпространената от "Лукойл Нефтохим Бургас" позиция, че не дължат никакви данъци на България, заявява съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Съвсем друго ни беше казано, на мен и г-н Борисов, на срещата от българския премиер в понеделник - че "Лукойл" са се обадили предходната вечер, разговаряли са с началника на кабинета на премиера и са уверили българското правителство, че ще си внесат 500 млн. лв. данъци до края на седмицата. От последвалите им обяснения обаче се разбира, че нищо от това няма да се случи. "Лукойл" явно не си дават сметка, че са българска компания, която работи по българските закони и нейната централа е в България, посочва Пеевски.

"Искам ясно да заявя, че позицията на ДПС е следната - ако не бъде изпълнено, това, което „Лукойл “ са обещали на представители на българската държава, а именно, че ще си платят данъците до края на месеца и след като в петък бъде приет законът за енергетиката и бъде преодоляно ветото на президента, да започнат да плащат и 73 стотинки на литър от своята свръхпечалба, които да бъдат върнати обратно на хората, за да се намали цената на горивата, веднага след като започне работа НС след втори тур на местните избори, ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на “Лукойл”, декларира той.

Пеевски допълва, че това е бил изначално смисълът на поисканата дерогацията за "Лукойл" - българските граждани и бизнес да имат по-евтини горива, а не с тези милиарди свръхпечалба да бъде финансирана войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Йокич с "трипъл-дабъл" за успеха на Денвър над гостуващия Лос Анджелис Лейкърс със 119:107 в НБА
Никола Йокич с "трипъл-дабъл" за успеха на Денвър над гостуващия Лос Анджелис Лейкърс със 119:107 в НБА
Задълбочава се финансовият колапс в тубдиспансера във Варна
Задълбочава се финансовият колапс в тубдиспансера във Варна