НОВИНИ

Ден на траур в руския град Перм след атака с 6 жертви в университет

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:20, 20.09.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-малко шестима загинали и около 30 ранени при стрелба в университета в руския град Перм. Нападателят е студент първокурсник. Все още не са ясни мотивите му. Противоречиви са сведенията за състоянието на нападателя. Според някои източници той се намира в реанимация. Очевидци обаче твърдят, че младежът е убит. Утре в Перм е ден на траур.

Малко след 11.00 часа местно време 18-годишният първокурсник влетял в сградата на университета и открил безразборна стрелба.

Студенти и преподаватели се опитали да се барикадират в залите. За да се спасят от стрелбата някои студенти скачали от прозорците.

При престрелката нападателят бил тежко ранен. Задържал го полицай Константин Калинин.

"Влязох в университета и видях въоръжен младеж, който слизаше по стълбите. Извиках му "хвърли оръжието", а той го насочи към мен и стреля. След това и аз открих огън", разказа Константин Калинин, полицай.

Младежът стрелял със законно притежавано оръжие, което купил през май. Малко преди атаката в социалните медии той написал, че отдавна планирал нападението и че от години спестявал за пушката.

Съсед на 18-годишния студент твърди, че сутринта се засякъл с него. Младежът се държал странно, бил облечен в нетипични за него дрехи. Качил се в синя "Мазда", шофирана от непознат. Малко по-късно дошла новината за атаката в университета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР отрича обвиненията за полицейски произвол при акция в нощни заведения в Благоевград
МВР отрича обвиненията за полицейски произвол при акция в нощни заведения в Благоевград
Победа за "Единна Русия": Пет партии влизат в руския парламент
Победа за "Единна Русия": Пет партии влизат в руския парламент