НОВИНИ

Победа за "Единна Русия": Пет партии влизат в руския парламент

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:18, 20.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

"Единна Русия" печели парламентарните избори с около 50% от гласовете. Подкрепата за партията на президента Владимир Путин обаче намалява. Втори са комунистите с 19 на сто при обработени над 99% от протоколите.

За първи път от години, бариерата за влизане в Думата минават 5 партии. Това, според анализатори, се дължи на фалшификации и грандиозен натиск върху гражданското общество.

Край на изборите в Русия: Пропрезидентската партия води в сондажите

"Особена благодарност искам да изразя на гражданите на Русия - благодаря Ви за доверието, скъпи приятели", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Няколко часа след края на изборния ден в централата на Единна Русия в Москва обявиха победа на изборите.

"Приключиха най-важните избори, които ще определят съдбата на нашия град, съдбата на нашата страна, стратегията ѝ за развитие, суверенитет, икономика, социалната защита на гражданите", допълни Сергей Собянин, член на Висшия съвет на "Единна Русия", кмет на Москва.

"Всичко беше прозрачно. Основно се гласуваше онлайн. Всичко си беше по правилата", каза Тамара Пронина, жител на Москва.

Въпреки това, Единна Русия губи около 4% от подкрепата си - според официалните данни. Специално за "По света и у нас" Сергей Давидис - експерт от организацията за защита на човешките права "Мемориал", коментира причините за този спад.

"Икономическите причини натежават за по-голяма част от населението. Но роля имат и политическите причини - умората от дългогодишното управление на едни и същи хора. От Единна Русия, която реално не упражнява властта, хората там явно са марионетки, чиято единствена задача е да подпечатват решенията на Кремъл", добави Сергей Давидис, директор на програма за политически затворници към ПЦ "Мемориал".

"Струва ми се, че няма нищо сензационно в победата на Единна Русия. Това че подкрепата е по-малка на практика нищо не означава, защото така или иначе, партиите, които влизат в Думата, подкрепят Путин. В условията на едноличен, авторитарен режим дали ЕР има повече гласове, или Комунистическата партия има повече, няма никакво значение. Разликата е, че Кремъл ще трябва повече да се договаря с комунистите", поясни Дмитрий Травин, преподавател в Европейския университет в Санкт Петербург.

Тридневният изборен маратон даде възможности за много машинации, казва Давидис. Според НПО Голос са регистрирани повече от 4500 случая на тежки изборни фалшификации. Официалните власти отричат.

И този път се наблюдаваше така нареченото "умно гласуване ", при което целта е да се подкрепи не предпочитания кандидат, а всеки друг, който не е от "Единна Русия", но има шансове да влезе в парламента.

"Ако оставим настрана електронното гласуване, което е невъзможно да се контролира, то в повечето райони на Москва - независимо от всички драматични условия, печелят кандидати на Умното гласуване", коментира още Сергей Давидис, директор на програма за политически затворници към ПЦ "Мемориал".

Според него, подкрепата за Комунистическата партия, която се увеличава с между 7 и 8%, не е израз на желание за връщане към миналото, а признание за справедливите и актуални социални искания на партията.

"Колкото повече време минава, толкова по-сложно в Русия ще се случва някаква независима опозиционна дейност - и не само политическа, но и информационна, и правозащитна. И ми се струва, че има смисъл да говорим не за плановете на опозицията, а за това какво ще прави властта. А тя - дори и малко да забави темпа на репресиите, то няма да е за дълго", каза още Сергей Давидис.

За първи път от 1993 година Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не изпрати свои наблюдатели, което още повече засили подозренията в прозрачността на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на траур в руския град Перм след атака с 6 жертви в университет
Ден на траур в руския град Перм след атака с 6 жертви в университет
Повече от сто къщи са погълнати от лавата след изригването на вулкана в Ла Палма
Повече от сто къщи са погълнати от лавата след изригването на вулкана в Ла Палма