НОВИНИ

Коалиционно споразумение: Партия "Волт" съвместно на избори с Петков и Василев

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:50, 20.09.2021
5752
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

Вече е ясно името на първата партия, с която новият политически проект "Продължаваме промяната" ще се яви на предсрочния вот на 14 ноември. Кирил Петков и Асен Василев подписват днес коалиционно споразумение с партия "Волт". Това съобщи за БНТ Настимир Ананиев - основател на "Волт". Новината бе потвърдена и от пресофиса на Петков и Василев.

Бъдещата коалиция ще носи името на проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Самото име е много добро, защото продължава това, заради което започнаха протестите", заяви Настимир Ананиев, основател на "Волт".

От "Волт" не са поставяли никакви условия, доволни са от заявката на Петков и Василев, че се търсят почтени хора.

"Хората, които искат да работят за България. Мисля, че ние във "Волт" имаме много такива хора, които могат да се включат и да помогнат за този проект и се радвам, че можем да работим с хора, които са близки до профила, който е и наш профил", допълни Настимир Ананиев.

Настимир Ананиев, "Волт": Пред подписване на споразумение сме с "Продължаваме промяната"

Ананиев подчерта, че са съгласни и с другото важно условие, поставено от Петков и Василев, а именно да не се искат пари и места в листите. Доволни са, че ще се търси прозрачно финансиране на бъдещата коалиция.

БНТ: Ще искате ли все пак места в листите?

Настимир Ананиев: Разбрахме се, че предлагаме хора, проверява се дали отговарят на условията, за които сме се договорили и след това коалиционен съвет ще вземе решение кой къде ще участва.

Ананиев отказа да каже с кои и с колко партии още се водят преговори за участие в бъдещата коалиция, но от "Волт" са поставили само условието ДПС и ГЕРБ да не са сред тях. Получили съгласието на Петков и Василев.

Настимир Ананиев определи като спекулации твърденията, че самият той е участвал в няколко партии и каза, че освен в настоящата си партия е бил само в "Движение България на гражданите" .

По-късно Мая Манолова коментира пред медиите, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" най-вероятно ще се яви в същия си формат на 14 ноември и отново повтори, че призовават за обединение на всички формации на промяната.

"Нашата протегната ръка е към "Демократична България" и формацията на Асен и Кирил", отбеляза Мая Манолова.

Мая Манолова: Споразумение за съвместни действия в 47-ия парламент би дало надежда на хората

По думите ѝ на всеки гражданин трябвало да бъде ясно, че гласувайки за всяка една от тези формации, гласуват за следваща управленска коалиция, която ще стъпи върху
платформата на промяната.

"Разбира се възможна е и коалиция преди изборите, но тъй като разговори не са водени, а времето лети, това, което е реалистично, е трите формации да сключим споразумение затова, че ще формираме мнозинство на почтените в 47-ия парламент", каза още Мая Манолова.

Така, според Манолова, хората щели да бъдат спокойни, че "лошият сън на 46-ия парламент, който не успя да формира правителство, няма да се повтори и в следващия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от сто къщи са погълнати от лавата след изригването на вулкана в Ла Палма
Повече от сто къщи са погълнати от лавата след изригването на вулкана в Ла Палма
Александър Чеферин изпрати писмо до Боби Михайлов
Александър Чеферин изпрати писмо до Боби Михайлов