НОВИНИ

Ден преди 15 септември: Как се подготвят училищата?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:22, 14.09.2020
Чете се за: 02:21 мин.
Още

За първи път - 15 септември под заплаха от коронавирус. И тази година първолаците са близо 60 хиляди. Учебните занятия започват присъствено с маски в общите помещения, но не и в клас - очаква се едва около 300 деца да изберат да се обучават електронно от вкъщи по различни причини.

Какви ще са мерките в училищата и как ще протекат тържествата?

Последни приготовления на училищата преди първия учебен ден.

Утре на тържествата ще са само учениците от първи, пети и осми клас, за да няма струпване на деца. Другите класове пък ще влизат по определени графици за час на класа, където ще им се разясняват мерките. Днес директорите за последно се обърнаха към родителите да не пускат болни деца на училище.

Столичното 125-о училище е едно от големите, с около 1500 ученици. Утре тържеството ще бъде кратко и само за първи, пети и осми клас.

"Родители на първи клас са помолени да бъдат само по един човек в двора, в сградата родители няма да се допускат, ще посрещнат децата само техните учители", разказа директорът на 125-то СУ Венелина Николова.

"Ще спазваме всички мерки, но искам преди всичко децата да се чувстват спокойни, да се чувстват добре, да знаят, че са защитени", каза учителката на първи клас Росица Горанова.

Другите ученици тук изобщо няма да идват на първия учебен ден.

"Ще се опитваме да излъчваме нашето тържество онлайн в нашата Фейсбук страница и на нашия Ютюб канал и те ще наблюдават тържеството от своите домове", обясни директорът.

Като голямо училище тук са взети много мерки - ще има стикери за спазване на дистанция, всеки клас ще е в своя отделна стая, родителите са помолени да приготвят закуска и обяд, за да не ходят децата в стола. И най-важното:

"Да не водят болни децата в училище, при най-малкото съмнение за някакъв симптом задължително детето да остане вкъщи и да се свържат с личния лекар", напомни директорът на училището.

В училището в село Крупник до Симитли също се готвят усилено за този нетрадиционен първи учебен ден. Децата тук са малко, затова и проблемите с мерките по-малки. Тук има пространство и ще се спазва дистанция.

"Дворът ни е огромен. Там просто няма как да не се спазват изискванията, без да чертаем полета. Нека родителите да бъдат спокойни. Децата ще бъдат в добра и чиста среда", каза директорът на училище "Св. Св. Кирил и Методий" Венцислав Кълбов.

И тук е премахната кабинетната система, всеки клас ще има своя стая, междучасията ще се разминават, осигурени са и дезинфектанти.

В училищния стол на варненското училище "Найден Геров", който не работи, пък са обособени три помещения за изолация на ученици със симптоми.

"Част от работата ни е, когато имаме възможност, да оставаме с ученици, при които е открита симптоматика", заяви Спас Ангелов, който е психолог в СУ "Найден Геров"- Варна.

Ако преподаватели в училището се заразят с коронавируса, часовете им ще поемат техни колеги.

"В същото време са създадени вече виртуалните класни стаи и учениците ще могат, ако се наложи да излязат в карантина, да си провеждат занятията", обясни директорът на училището Мария Нестерова.

Днес директори коментираха притесненията си училищата да преподават и на деца, избрали да учат в самостоятелна форма електронно от вкъщи и да провеждат хибридно обучение.

"Няма как да бъде осъществено. Не може учителят да преподава на 20 деца в класа, да има контакт с тях и в същото време и с други 5, които са в техните домове", коментира директорът на 125-о СУ.

Заявления се подават в момента, като според министър Красимир Вълчев, по първоначална информация, тези ученици били около 200-300.

"Няма как учителят да осъществява ефективно двупосочно взаимодействие в две среди, в реалната класна стая и в електронна среда, той ще продължи да си преподава на учениците в часа. Децата, избрали тази особена дневна форма, ще могат да се включат в училища-центрове за дистанционно обучение като вид компенсаторна мярка", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Тези деца ще имат и право на консултация с преподаватели от своето училище, като учителите ще получават по 15 лева на час за допълнителната си работа.

Днес просветният министър отрече появила се информация, че от 1 октомври учениците ще тръгнат отново дистанционно на училище. Каза, че това е неразбиране, дошло от някоя родителска среща, а целта тази година е да се учи присъствено.

Автори: Елиана Димитрова, Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексей Навални се подобрява, вече може да става от леглото
Алексей Навални се подобрява, вече може да става от леглото
Местата в детските градини: Родители на протест, обещават им компенсации от догодина
Местата в детските градини: Родители на протест, обещават им компенсации от догодина