Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Денков: Присъственото обучение след тест за ковид продължава и след зимната ваканция

от БНТ
18:14, 18.12.2021
6178
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово тестване за ковид продължава и след зимната ваканция, заяви в "Говори сега" министърът на образованието Николай Денков. Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души.

След встъпването в длъжност на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил необходимостта от предвидимост в случай на ново затваряне на училищата - ако се спре присъственото обучение, да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас.

Денков напомни, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на здравеопазването в зависимост от епидемичната обстановка.

Близо 82% от учениците в страната се върнаха в клас

В проектобюджета за догодина министърът на образованието е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120 - 150% от средната работна заплата. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат.

От просветното министерство ще опитат да подобрят условията за работа на учителите и с повишаване на квалификацията им. Ще се акцентира върху употребата на новите технологии в клас, работата с деца със затруднения или със специални образователни потребности, както и адекватна реакция в случаите на агресия.

Николай Денков е препоръчал сгрешената задача от олимпиадата по математика да се извади от оценяването и да няма тежест. Според него само така ще се осигури равнопоставеност между всички участници.

Разминавания в задача от Олимпиадата по математика за 7-и клас - къде се крие грешката?

Той изтъкна, че към момента не се налага промяна в материала за матурите заради времето, прекарано в дистанционно обучение.

Министърът на образованието ще обсъди с ректорите на висшите училища възможности за облекчаване на повишените режийни разходи в университетските общежития. Според Денков един от вариантите е университетите да ползват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите потребители.

Предстои и преструктуриране на администрацията на Министерството на образованието, от което ще стане ясно дали във ведомството има нужда от още съкращения.

МОН пенсионира 25 служители от централната администрация

Цялото интервю вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен не се е отказал от футбола
Кристиан Ериксен не се е отказал от футбола
Българската партия в РСМ: България да не сменя позицията си, докато българите в РСМ не получат равноправие
Българската партия в РСМ: България да не сменя позицията си, докато българите в РСМ не получат равноправие