НОВИНИ

Денков: Шенген не е ограда, Шенген е доверие

България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя шенгенското пространство, допълни Мария Габриел

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 31.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Точно в полунощ България беше официално приета в шенгенското пространство по въздух и море.

С тържествена церемония на летище София се отвори официално въздушната граница. От първите часове на 31 март граничният контрол на летищата и пристанищата за пътуващите от и до страните в Шенген отпадна. Страната ни все още няма дата за присъединяване и по суша заради поставени условия от страна на Австрия.

Официалните лица натиснаха бутон, с който светлините на граничния контрол светнаха от червено в зелено.

Границата беше отворена символично с посрещането на пристигащите пътници с полет от Берлин.

Полетът не е избран случайно. С него се прави историческа препратка, свързана с падането на Берлинската стена. Още една стена падна, крайната цел е сухопътен Шенген, това бяха част от посланията.

"Шенген е голяма победа за България. Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Шенген не е ограда", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

По думите му това е нямало да се случи без общите усилия на министрите в правителството. Има ключови министри, но аз не искам да отделям никого, защото екипната работа беше много важна, допълни Николай Денков.

"Има конкретни планове така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков.

"Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

По думите ѝ Шенген е сътрудничество между държави членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Мария Габриел.

"Историческа дата за България. МВР показа, че може да бъде сигурен и надежден партньор на всички европейски държави. Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на настоящата година. Ние показахме и продължаваме да показваме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница", заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От "Гранична полиция" подчертаха, че отсъствието на граничен контрол на летищата ще бъде заменено с компенсиращи мерки.

"Полицейски проверки в терминалните сгради и на изходите за извеждане към самолета. Проверките ще се извършват на случаен принцип на база на анализ на риска. Ще бъде разделен пътникопотокът на Шенген и не Шенген", заяви старши комисар Петър Субев от "Гранична полиция".

"Почувствах се по-добре като българин, това е едно голямо постижение за България. По-удобно се пътува", сподели Минчо, който кацна с полет от Берлин.

Първи без граничен контрол у нас влязоха пътници с полет от Неапол. Те споделиха, че забелязват промяна и са минали по-бързо до изхода от летището.

Вижте още в прякото включване на Тихомир Игнатов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Краев донесе трите точки на Уелингтън Финикс срещу Бризбън Роар
Божидар Краев донесе трите точки на Уелингтън Финикс срещу Бризбън Роар
Станислав Рачков и Памела Ени са шампиони на 10,5 километра в Маратон Стара Загора 2024
Станислав Рачков и Памела Ени са шампиони на 10,5 километра в Маратон Стара Загора 2024