НОВИНИ

Депутатите подкрепиха ветото на президента върху Закона за инвестициите

Николай Минков
от Николай Минков
20:05, 30.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
парламентарната комисия културата медиите прие първо четене промените закона хазарта
Слушай новината

Парламентът подкрепи ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите с гласовете на ПП-ДБ, "БСП за България", "Възраждане" и ИТН. Против гласуваха от ГЕРБ-СДС и ДПС.

С това гласуване приключи и второто извънредно заседание в последния работен ден за парламента преди кампанията за изборите.

Президентът върна за ново обсъждане разпоредбите в закона, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Ето част от реакциите на депутатите:

"Ако си мислите, че ще оставим обществото да бъде рекетирано с една благородна кауза и да няма никакъв баланс между икономическо развитие на обществото и икономически интереси и категоричната защита на природата, жестоко се лъжете. Този мач свърши. Мачът с 50 еколога излязоха пред кабинета долу на примера да протестират и нормите отиват в канала, с които могат да се въведе ред, приключи", каза Йордан Цонев от ДПС.

"Понеже многократно се говори за зелен октопод и за зелен рекет - много по-страшен от зеления октопод е октоподът на мафията и рекетът от мафията", коментира Татяна Слутанова - Сивиева от ПП-ДБ.

"Не може повече така. вие предлагате всичко да продължи, както е било досега. И затова няма 15 години тунел под Шипка. Затова нямаме магистрала "Струма", затова 1 милион софиянци страдат лятото, когато тръгнат за море и пак ще продължат да страдат, благодарение на вас и на вашето необяснимо поведение в тази зала да казвате - "Абе много са хубави предложенията, ама няма да ги подкрепим", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Батков се присъединява към Обществения съвет на БФСТ
Тодор Батков се присъединява към Обществения съвет на БФСТ
Кметът на Париж ще убеди парижани, че е безопасно да се къпят във водите на река Сена
Кметът на Париж ще убеди парижани, че е безопасно да се къпят във водите на река Сена