НОВИНИ

Второ извънредно заседание за деня: НС обсъжда ветото на президента върху Закона за инвестициите

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 30.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След кратка почивка Народното събрание започна второ извънредно заседание за деня с единствена точка. Депутатите обсъждат промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които бяха върнати с указ на президента вчера.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков

Президентът връща за ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

"Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка", посочват от президентската институция.

По всяка вероятност и това заседание няма да е последно за 49-ия парламент, тъй като по-рано днес с предложение на ДПС беше прието на първо четене да се отпускат пенсии за репресираните от комунистическия режим. Йордан Цонев даде заявка, че това ще се гласува и на второ четене преди почивката на депутатите за изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство
Казусът "Да запазим Корал": Бориславова и Минчев отричат да са фалшифицирали подписи (ОБЗОР)
Казусът "Да запазим Корал": Бориславова и Минчев отричат да са фалшифицирали подписи (ОБЗОР)