НОВИНИ

Сделката в Кайро - какво предвижда споразумението за примирие в Газа?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:50, 30.04.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ще има ли примирие в Газа? Израел очаква "до сряда вечер" отговор от Хамас на предложенията за прекратяване на огъня. След този отговор Тел Авив ще реши дали да изпрати свой екип в Кайро за продължаване на преговорите, съобщава източник от обкръжението на премиера Нетаняху.

Офертата предвижда връщане на 33-ма израелски заложници и освобождаване на много повече палестинци от израелски затвори. Хамас настоява за постоянно прекратяване на израелската операция в ивицата Газа, но премиерът Нетаняху е решен да осъществи военна интервенция в град Рафа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен тази вечер е в Тел Авив като част от усилията за прекратяване на конфликта в Газа, който е в ход близо седем месеца. Част от тези усилия са и разговорите на френския външен министър Стефан Сежурне с израелския му колега Израел Кац.

Надеждите за пробив нараснаха през последните дни след подновените усилия начело с Египет за съживяване на преговорите между Израел и Хамас. Големите различия обаче остават. Палестинската групировка настоява, че всяко споразумение трябва да предвижда изтегляне на израелските части и постоянно прекратяване на израелската операция в Газа.

"През последните дни имаше нов напредък в преговорите и в момента топката е в полето на Хамас. На масата има споразумение и те трябва да го приемат. Вярваме, че трябва да се положат всички усилия да се убеди Хамас незабавно да приеме предложението", заяви Карин Жан-Пиер - говорител на Белия дом.

Ходовете на израелската страна зависят от разделението в кабинета между министри, които настояват за връщане на 133-мата израелски заложници и твърдолинейни членове на кабинета, които държат на щурм срещу останалите формации на Хамас в южния град Рафа.

Нахлуване в Рафа ще има със или без споразумение, заяви днес премиерът Нетаняху. Според него и дума не може да става за приключване на войната без постигане на израелските цели.

Израелски представители обаче допускат отлагане на операция в Рафа, ако Хамас приеме направената оферта.

Тя не предвижда окончателно прекратяване на огъня, а само пауза в сраженията, както и освобождаване на 33-ма заложници в уязвимо предложение в замяна на много повече палестински затворници.

От израелска гледна точка това е последен шанс за задържане на инвазията в Рафа. Израелската армия вече мобилизира части за тази операция, твърди пред Ройтерс израелски представител.

Положението на премиера Нетаняху се усложнява и от възможността Международният съд в Хага да издаде заповед за ареста му по обвинения, свързани с войната в Газа. Трибуналът досега не потвърждава по никакъв начин подобни спекулации, но израелският външен министър Израел Кац предупреди посолствата на страната зад граница да засилят мерките за сигурност поради риск от антисемитски прояви. Мярката е израз на страховете в Израел от нарастваща изолация заради действията в Газа, предизвикали тревога в света заради мащаба на жертвите и разрушенията и риска от избухване на по-мащабен регионален конфликт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна с меч минувачи в Лондон, 13-годишно момче загина (СНИМКИ)
Мъж нападна с меч минувачи в Лондон, 13-годишно момче загина (СНИМКИ)
Как Би Би Си брои руските жертви на войната в Украйна
Как Би Би Си брои руските жертви на войната в Украйна