НОВИНИ

Казусът "Да запазим Корал": Бориславова и Минчев отричат да са фалшифицирали подписи (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:23, 30.04.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Лена Бориславова е готова да се откаже от евентуален депутатски имунитет, ако той се окаже в бъдеще пречка за разследването на казуса със сдружението "Да запазим Корал" и фалшивите документи.

Според твърденията на шефа на сдружението Атанас Русев именно Бориславова е фалшифицирала подписа му, с който става възможно Кирил Петков да напусне сдружението и да стане служебен министър. Готов да даде показания е и Никола Минчев, който според мета данните е автор на един от посочените фалшиви документи. Той отрече и лансира своята версия.

Основната замесена в казуса "фалшивите подписи" и "фалшивите документи", с които Кирил Петков е напуснал сдружението "Да запазим Корал", Лена Бориславова пише, че атаката е политическа и е обвинена в извършването на документно престъпление. Коментира, че истината - както за случилото се, така и за подателите на сигнала ще стане явна в съдебна зала. И декларира, че ще се откаже от евентуалния си имунитет, ако той е пречка за разследването. Краткия си коментар Бориславова завършва с думите: "Никой не е над закона". На всички медийни въпроси по казуса пък отговори Никола Минчев, който според метаданните е автор на един от посочените като фалшиви документи.

БНТ: Как се появява вашето име като автор, имате ли представа?

Никола Минчев, народен представител от ПГ на ПП-ДБ: Нямам представа, тъй като аз по никакъв начин не съм участвал в казуса с отписването на Кирил Петков от управителните органи на "Да запазим Корал". Работил съм по предходни казуси на "Да запазим Корал". Така че няма как да кажа откъде се появява името ми в данните на документа, който "Бивол" и Атанас Русев разпространиха. Но това, което съм виждал и в работата си, че обикновено човек като работи и вземе някаква стара бланка, обикновено по този начин взима и данни от старата бланка, включително и за предходни автори и редактори на документа. Би могло нещо такова да се случило, но нямам представа.

Пиар експертът и бивш медиен съветник на Кирил Петков и "Продължаваме Промяната" Диана Дамянова потвърди, че са съставени неверни документи, свързани с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал".

"В Харвард не се преподава административно обучение и там имаше един замах да не се спазват много административните правила. Там има един стремеж на "давай, давай, давай, бързо да стане" и този стремеж е изиграл тази глупава роля, защото в тази глупава роля има производство на неверни документи и то е направен със или без знанието на Атанас Русев, който впрочем, е един от най-добрите приятели на Кирил", коментира Дамянова в "Денят започва".

Дамянова посочи обаче, че част от проблема е в закона, който поставя много кратки срокове на заемащите висши административни постове да прекратят участието както в търговски, така и в граждански сдружения и допусна, че адвокатите прибягват и до копиране на подписи. Никола Минчев не се съгласи с тази теза.

"Практиката в такива случаи е адвокатът да изготви документите в Word формат и да ги изпрати на клиента да ги подпише, да събере всички подписи и да ги върне обратно. Разбира се, и адвокатът може да съдейства по някакъв начин, това е стандартната адвокатска практика", обясни той.

Минчев каза, че все още не е давал показания в прокуратурата по казуса.

"Изразявам готовност в първия момент, в който прокуратурата, разбрах че Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство, в първия момент, в който пожелаят, да дам показания пред тях".

Очаква се експертизите на седем документа и 12 подписа да дадат отговор на въпросите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ извънредно заседание за деня: НС обсъжда ветото на президента върху Закона за инвестициите
Второ извънредно заседание за деня: НС обсъжда ветото на президента върху Закона за инвестициите
Даниел Боримиров: На този етап Костов остава
Даниел Боримиров: На този етап Костов остава