НОВИНИ

Дерогацията на "Лукойл" пак е ябълка на раздора между управляващите (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
21:28, 16.11.2023
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

"Лукойл" може да спре да работи с руски петрол не по рано от 1 март - това е заключението на Съвета по сигурност към премиера. ГЕРБ напуснаха със скандал срещата при Денков. А парламентът с гласовете на опозицията и ПП-ДБ отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС да бъде отнета дерогацията на рафинерията в срок от три дни. ГЕРБ и ДПС съзряха нова коалиция.

Скандалите по темата дерогация започнаха от рано сутринта. Още в началото ГЕРБ напуснаха Съвета по сигурността, разгневени, след като чули доклад на службите.

"Всичките ни опасения, които през тези месеци изразявахме чрез вас, и днес за пореден път от докладите на службите се потвърдиха. Стана ясно, че "Лукойл" е имал готовност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, който да обработва, но след заседанието на енергийната комисия рязко се е променило и в момента все още се преработва единствено и само в огромен процент руски петрол", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Делян Пеевски съобщи, че ще сезира прокуратурата и ДАНС за митнически нарушения на рафинерията, която претоварвала на танкери в открито море с горива, а те поемали в неизвестна посока.

"Никаква работа не е свършила митницата. Не е контролирала доставките къде са отивали. 60% са напуснали страната към различни дестинации и се надяваме разследващите органи да го установят. Чудовищна далавера. За нас българските граждани бяха изцяло ощетени от тази дерогация, а престъпният руски режим се обогати", каза Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

Той обвини ПП-ДБ, че обслужват руски интереси и готвят нова коалиция с БСП и "Възраждане". Кирил Петков обясни защо предлагат дерогацията да отпадне не по-рано от 15 март, а не още в следващите дни.

Кирил Петков: Дерогацията може да отпадне най-рано на 1 март

"Този капан се използва от двете посоки да имаме политически загуби, но от наша гледна точка ние никога не сме слагали политическата си репутация пред истинския интерес на българските граждани такъв, какъвто ние вярваме, че е правилен. Аз няма като копредседател на ПП да разреша да се вкарва цялата държава в риск", каза Кирил Петков.

Премиерът Денков заяви, че за да няма трусове с цени и проблеми за рафинерията, не може веднага да спре руския петрол.

"Минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт, след 31 януари 2024 г. не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт. Всяко съкращаване на сроковете повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл Нефтохим" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата".

Според доклада на ДАНС, публикуван от правителството, при своевременен внос на достатъчни количества не руски петрол, на достъпни за потребителите цени, прекратяването на дерогацията няма да доведе до съществени негативни влияния върху пазара.

Според доклада на ДАР обаче продължаването на работата на рафинерията в непрекъснат режим е от съществено значение за националната и енергийната сигурност. Военното разузнаване казва в доклада си, че не може да направи оценка на рисковете от евентуално отнемане на дерогацията в тридневен срок.

Скандалите се пренесоха в парламента при обсъждане на предложението на ГЕРБ-СДС за отмяна на дерогацията в тридневен срок. Министърът на икономиката също се обяви против незабавното отнемане на дерогацията и обясни защо.

"Изключително важно е българската държава да запази този стратегически актив, той да продължи да работи на оптимален капацитет", каза Богдан Богданов.

А от ДПС му поискаха оставката и тази на енергийния министър. С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН предложението на Делян Добрев не бе прието, а от ПП-ДБ заявиха, че ще внесат тяхно, според което дерогацията да отпадне напълно от 1 март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Костадинов: Кръвта е лошо нещо, но можеше да бъде много по-лошо
Емил Костадинов: Кръвта е лошо нещо, но можеше да бъде много по-лошо
20% от всички яйценосни птици у нас са засегнати от птичи грип
20% от всички яйценосни птици у нас са засегнати от птичи грип