НОВИНИ

Крие ли рискове отпадането на дерогацията на "Лукойл" - вижте становищата на службите

лукойл отпадането дерогацията внос руски петрол всички потребители окажат губещи
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 16.11.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министерски съвет публикува резюметата на докладите на службите, които оценяват има ли рискове при отпадане в тридневен срок на дерогацията за преработка на руски нефт от „Лукойл Нефтохим“.

Ето части от тях:

  • ДАНС: "...В заключение може да бъде направено обосновано предположение, че при своевременен внос на достатъчни количества петрол и петролни продукти от алтернативни на Русия източници и на достъпни за българския потребител цени, прекратяването на дерогацията няма да доведе до съществени негативни влияния върху пазара на горива у нас и върху функционирането на икономическите отрасли като цяло".

Вижте цялото резюме на доклада на ДАНС.

  • Военно разузнаване: "...Позицията на Служба „Военно разузнаване" е, че няма настъпили съществени изменения спрямо направените от Службата оценки в доклада по темата пред Съвета по сигурността през м. август 2023 г....Служба "Военно разузнаване" не може да наприв оценка за последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуална отмяна на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за държавата ни в тридневен срок, тъй като поради законови ограничения не добива и не разполага с информация за наличностите в страната, вноса на готови продукти и възможностите за увеличаването му, действащите договори и възможностите на националната транспортна мрежа.

Вижте цялото резюме на доклада на Военно разузнаване.

  • Държавна агенция Разузнаване: "...определянето на тридневен срок за предсрочното прекратяване на дерогацията, предоставена на България от ЕС по отношение на руския петрол, съдържа потенциал за възникване на рискове за националната сигурност. От съществено значение за националната и енергийната сигурност на страната ни е продължаването работата на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас" АД в непрекъснат режим. Водещо предизвикателство в този контекст е осигуряването на количества суров петрол за работата на нефтопреработвателния завод от алтернативни на Русия източници, както и тяхното транспортиране до България. Очакван е също ръст на цените на петролните продукти, произвеждани от рафинерията, вкл. и на горивата, което ще увеличи инфлационния натиск в страната. Възможни са и ответни негативни реакции от руска страна както в политически, така и в икономически план".

Вижте цялото резюме на доклада на ДАР.

Докладите на службите бяха представени на заседанието на Съвета по сигурността към МС, което се проведе тази сутрин. След него министър-председателят Николай Денков посочи 1 март 2024 като най-ранната възможна дата за отпадане на дерогацията за руския петрол без това да провокира рискове за страната ни.

От ГЕРБ и ДПС напуснаха преждевременно заседанието и потвърдиха, че остават на позицията си за отпадане в тридневен срок на дерогацията.

По-късно парламентът отхвърли предложението дерогацията да отпадне, а това провокира ГЕРБ и ДПС да напуснат пленарната зала точно преди гласуването на вота на недоверие.

Стигна се до гласуване на вота, последвано от искане за прегласуване и липса на кворум. Така депутатите не успяха да вземат окончателно решение за вота на недоверие. Утре ще бъде направен нов опит.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елитният испански тим Билбао Баскет ще е един от съперниците на Балкан във втория етап на ФИБА Къп
Елитният испански тим Билбао Баскет ще е един от съперниците на Балкан във втория етап на ФИБА Къп
По 1512 лв. ще получат домакинствата, пострадали от ураганния вятър на 4 ноември
По 1512 лв. ще получат домакинствата, пострадали от ураганния вятър на 4 ноември