НОВИНИ

Дерогацията за внос на руски петрол за България да отпадне, реши НС на първо четене

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:11, 21.09.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
вносът руски петрол изключението българия отрази рафинерията бургас
Слушай новината

България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от "Лукойл". Това решиха депутатите на първо четене със 122 гласа "за".

Против са "Възраждане" и БСП. Вносители на предложението са лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а промените са записани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Търговци: Цените на горивата ще минат 3 лв., ако рафинерията в Бургас спре да работи с руски петрол

Народните представители са заложили 30 дни срок ,който Министерски съвет трябва да изпълни след влизане на закона в сила. Мотивите на вносителите на тези промени за спиране на дерогацията са лишаването на "Лукойл", а оттам и Кремъл от допълнителни печалби, които да финансират войната с Украйна.

В промените е записано, че ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Този особен управител трябва да се избере по предложение на правителството от Народното събрание. Ако няма действащо такова, ще се избира от кабинета. По време на дебата от БСП определиха решението като антибългарско.

Припомниха, че ЕК е разрешила на България да внася руски петрол до края на 2024 година. Левицата обвини вносителите , че искат да лишат хората от евтин петрол за сметка на скъп внос. От ПП-ДБ контрираха , че дерогацията е била направена заради българите, но вместо да има по-евтини горива, "Лукойл" изнесъл цялата печалба. 2,5 млрд. лева не са внесени.

От "Възраждане" подчертаха, че решението крие заплахи по отношение на стратегически сектор за България и рискува проблеми с цените на горивата и допълнителна инфлация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия
Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия
Крал Чарлз III и кралица Камила на посещение във Франция (Снимки)
Крал Чарлз III и кралица Камила на посещение във Франция (Снимки)